Danske Bank slopar utdelning till aktieägarna

Av | 20 april, 2020

Den danska storbanken Danske Bank meddelade på måndagen att styrelsen beslutar att ställa in den föreslagna utdelningen för 2019 – bankens aktieägare får nu vänta på de 7,3 miljarder danska kronor som skulle delas ut i år.

newsgram | Nynäshamn den 20 april 2020

| SAMHÄLLSKONTRAKT | Danske Bank har ändrat sig. Banken kommer inte ge någon utdelning till aktieägarna för 2019. Det beskedet lämnade Danske Bank till fondsbørsen på måndagen, skriver DR. Från början skulle storbankens aktieägare få dela på 7,3 miljarder danska kronor i aktieutdelning – vilket motsvarar runt hälften av bankens överskott. Men coronavirusets utbrott i Europa satte stopp för planerna.

Danske Banks byggnad vid Kongens Nytorv i Köpenhamn. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2013

 

Myndigheter har därefter lättat på kraven för hur mycket pengar bankerna måste ha liggande som säkerhet – detta för att lättare kunna hjälpa företagare som har ekonomiska problem. Samtidigt har Finanstilsynet (den danska motsvarigheten till Finansinspektionen, reds. anm.) rekommenderat bankerna att slopa utdelningar till aktieägarna – någonting som Jyske Bank och Sydbank redan har hörsammat.

Slopandet av utdelning till aktieägarna är en rekommendation från bankens styrelse till bolagsstämman – egentligen skulle Danske Bank haft en årsstämma 17 mars i Köpenhamn. Men den har flyttats fram på obestämd tid. I skrivelsen till fondsbørsen meddelar Danske Bank att banken tänker hålla fast vid dess generella utdelningspolicy att 40 till 60 procent av överskottet ska delas ut till aktieägarna – men att banken väntar med att betala ut delar av överskottet tills den ekonomiska effekten av coronakrisen är känd.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar