Assad beviljar allmän amnesti till alla militära desertörer – även de som flydde utomlands

Av | 10 oktober, 2018

Syriens president Bashar Al-Assad beviljar allmän amnesti till alla militära desertörer – oavsett om de finns kvar i landet eller har flytt till andra länder.

newsgram | Nynäshamn 10 oktober 2018

Syriens president Bashar Al-Assad beviljade på tisdagen en allmän amnesti till alla militära desertörer rapporterar arabiska tidningen Al Masdar News. Det handlar om personer som har smitit från deras militärtjänstgöring i Syrien. En regeringsrapport visar att presidentens dekret no. 18 2018 ger allmän amnesti till alla militära desertörer inom och utanför landet.

När Assad anlände till kongressen i Damaskus möttes han av stående ovationer och starka glädjescener.

Sverige tillhör de länder som har tagit emot flest flyktingar från Syrien. Efter det att Migrationsverket har beviljat asyl kommunplaceras dessa sedan i kommuner runt om i landet. Enligt statistik från Migrationsverket har Nynäshamn tagit emot runt 600-700 syriska flyktingar sedan 2005. Nyheten om Bashar Al-Assads amnesti kom som en överraskning för de som arbetar med nyanlända i kommunen.

Hur berörs syriska flyktingar i Nynäshamn av Assads amnesti för alla militära desertörer?

I nuläget finns inga riktlinjer eller uttalanden från regeringen eller Migrationsverket gällande amnesti för desertörer. Vi bevakar alltid rekommendationer från myndigheterna, säger Elin Rosén, samhällsplanerare på Nynäshamns kommun, till newsgram.

I februari släppte Migrationsverket ett rättsligt ställningstagande gällande säkerhetsläget i Syrien. Enligt denna framgår det att Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer menar att ”det i nästan varje provins i Syrien fortsatt pågår ett våldsamt internationaliserat inbördeskrig (korrekta termen är ”proxykrig” reds. anm) som innefattar stora risker för civilbefolkningen.”

Gårdagens beslut gäller inte för dem som har varit inblandade i brott mot den syriska staten.

Sverige har tagit emot stort antal syriska flyktingar. Bashar Al-Assads amnesti till militära desertörer kan påskynda återvandring i stor skala till Syrien. Foto: Omar Sanadiki/Reuters

 

Men ber de om att få omfattas av den allmänna amnestin, kommer denna gälla också för dem. I detta fall har militära desertörer som är kvar i Syrien fyra månader på sig att begära amnesti – medan militära desertörer som har lämnat landet har sex månader på sig.

 

Geopolitiska experter menar att amnestin kan få igång återvandring av syriska flyktingar som i sin tur kan hjälpa till att återuppbygga det sönderkrigade landet.

Amnestin kan öka återvändandet av flyktingar till Syrien. Några har inte kunnat komma tillbaka hem på grund av att de var svartlistade. Han försöker få folk tillbaka till Syrien och han ger dem ett fritt kort att återvända hem. Det här kommer definitivt genomföras. Deep State är körda i Syrien, säger Dave, programledare på X22 Report.

Han tillägger.

Glöm inte att Deep State vill ha krig. De har förberett sig för krig ganska länge. De trodde de skulle ha krig nu. Men det blev inte på det viset. Men det finns fortfarande många länder där Deep State-agenterna fortfarande driver den här agendan får att nå sitt mål. Än så länge har de inte gett upp, säger Dave.

Syrienkrisen har pågått sedan 2011. Sverige har på olika sätt intervenerat i den infekterade konflikten. Till exempel skickade Reinfeldt-regeringen uppemot 600 miljoner kronor till moderata rebellgrupper för att de skulle kunna störta Bashar Al-Assads regering i Syrien. Dessutom utfärdade Migrationsverket Syrienbeslutet ’13 som många menar fungerade som pull-faktor som triggade igång migrationsströmmarna från Mellanöstern till Europa.

Varför var Sverige inte neutralt i Syrienkriget?

Enligt polisens gissningar kom omkring 240 000 utomeuropeiska migranter till Sverige hösten 2015. Några använde Syrienbeslutet ’13 som förevändning för att kunna söka asyl i Sverige. Trots att de inte alls var syriska medborgare.

Enligt ryska RT har syriska regeringsstyrkor lyckats återta kontrollen i områden som tidigare kontrollerades av upproriska rebeller och militanta jihadister till exempel i södra Syrien och de östra förorterna till huvudstaden Damaskus. I nuläget är det endast den nordöstra provinsen Idlib som fortfarande kontrolleras av militanta jihadister.

newsgram har bett UDs presstjänst om kommentar och de har lovat att återkomma med svar under morgondagen, torsdag.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar