Asylaktivist åtalas – stoppade utvisning av 50-årig man till Afghanistan

Av | 19 oktober, 2018

Socionomstudenten och aktivisten Elin Ersson, 21, blev en världskändis i somras när hon ställde sig upp i flygplanet och vägrade sätta sig ner för att stoppa utvisningen av en 50-årig man från Afghanistan. Nu väcker åklagaren åtal i Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

newsgram | Nynäshamn 19 oktober 2018

Åklagaren James von Reis meddelade på fredagen att han väcker åtal mot asylaktivisten Elin Ersson, 21, för brott mot luftfartslagen. Elin Ersson hindrade i juli en man i 50-årsåldern från att utvisas, på ett plan som skulle transportera mannen från Landvetter till Istanbul och därifrån vidare till slutdestinationen Afghanistan.

Jag anser att hon har gjort sig skyldig till ett brott, då måste jag åtala i synnerhet, sedan hon nekat till att ha gjort något brott, då måste en domstol ta ställning till det, sa James von Reis till tabloiden GT/Expressen.

När Elin Ersson förstod att hon befann sig på samma flygplan – som en man som skulle utvisas från Sverige – vägrade hon att sätta sig ner och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Efter en stunds tumult beordrades 21-åringen och mannen att lämna planet på order av kaptenen. Allting sändes live på Elin Erssons Facebook-sida.

Elin Erssons protestaktion mot en utvisning av 50-årig man misslyckades. Nu åtalas hon för brott mot luftfartslagen. Screenshot © Facebook

 

Händelsen fick stor spridning över hela världen i sociala medier. Efteråt uppdagades det att Elin Ersson hade för avsikt att stoppa utvisningen av en 26-årig man – i stället försökte hon hindra en 50-årig man som har suttit i fängelse från att utvisas uppger Epoch Times. När det stormade som mest i somras fick asylaktivisten Elin Ersson uppbackning på Twitter av Advokatsamfundets avgående generalsekreterare Anne Ramberg.

 

Åklagaren James von Reis förklarar i stämningsansökan att Elin Ersson som passagerare ”inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord och vägrat sätta sig trots upprepade anmaningar därom från flygplanets besättningspersonal” enligt Aftonbladet. Efteråt har asylaktivisten Elin Ersson kritiserats för att hon åsidosatt flygsäkerheten och underminerat svenska myndigheters förmåga att verkställa utvisningar. Trots detta ångrar hon sig inte.

Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen, har hon sagt till TT enligt Aftonbladet.

Av Carl Gram

Fakta: Luftfartslagen, 13 kap, 4 §, punkt 10.

Till böter eller fängelse i högst sex månader döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet som passagerare inte åtlyder vad befälhavaren bestämmer om ordningen ombord.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar