Svenska klassiker: ”Du gamla, du fria” – Jonna Jinton

Av | 19 oktober, 2018

De natursköna svenska landskapen är den stora inspirationskällan, när fotografen och konstnären Jonna Jinton skapar magiska musikvideos, som har fått stor spridning i sociala medier – här framför hon en personlig tolkning av Sveriges nationalsång ”Du gamla, du fria.”

newsgram | Nynäshamn 19 oktober 2018

För fem år sedan flyttade Jonna Jinton, 28, från Göteborg till byn Grundtjärn i Ångermanland. Hon ville ändra på sitt liv. Hon kände att det fanns för många ”måsten” och längtade bort till något helt annat. På sin blogg berättar Jonna Jinton att hon ville komma närmare naturen, stillheten, ängarna, sjöarna och solnedgångarna. Allt det som många tycker gör Sverige till ett fantastiskt land.

Svensk natur innehar huvudrollen i Jonna Jintons kreativa arbete. Foto: Jonna Jinton

 

Hon lämnade storstadsbruset i Göteborg bakom sig och började om på nytt i familjens gamla sommarstuga i den lilla byn Grundtjärn. Här har hon skapat ett alldeles nytt liv som fotograf, konstnär och bloggerska. Hon trivs med tillvaron.

Här i Grundtjärn kan jag vara nära naturen och njuta av norrskenet på kvällarna. Jag lever min dröm. Här är jag lycklig, sa Jonna Jinton till tidningen Lantliv.

 

 

Tidigare i år blev ett stort antal YouTube-kreatörer i flera europeiska länder utmanade av Google för att fånga ljuden av respektive lands kulturarv. Jonna Jinton utsågs till Sveriges representant – i en video som visar vackra skogsmiljöer använder hon ljudet av skogen för att illustrera det svenska kulturarvet.

Författaren Vilhelm Moberg satte ord på vad som menas med att tillhöra Sveriges urbefolkning – det svenska folket – i ”Svensk strävan. ”Foto: Projekt Allmogen

 

Naturen och sången löper som en röd tråd i Jonna Jintons videos. I denna video har hon valt att bild- och ljudsätta Sveriges nationalsångDu gamla, du fria.” Den svenska nationalhymnen får en mer organisk och svävande form jämfört med den marschliknande variant som oftast kan höras när ”Du gamla, du fria” spelas i sportsliga sammanhang.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar