Återvandringspolitik: Danmark vill upprätta utvisningsläger utanför EU

Av | 6 juni, 2018

Danmark diskuterar med flera andra europeiska länder om att upprätta ett utvisningsläger utanför Europa. Dit skall illegala invandrare skickas.

[newsgramNynäshamn 6 juni 2018]

Medan svenska politiker står handlingsförlamade inför eskalerande migrationspolitiska problem så har Danmark tagit på sig ledartröjan – danska politiker visar övriga EU hur man skall hantera obekväma invandringspolitiska frågor. För nu har det blivit känt att Danmark – och några andra EU-länder – förhandlar för närvarande med EU-kommissionen om att få lov till att etablera asylläger utanför EUs gränser. Dit vill man skicka migranter som har fått avslag på asylansökan.

Jag är optimistisk. Jag förväntar mig att vi kan ta de första stegen redan i år. Om jag ska vara ärlig, så skulle lägret byggas i ett land som inte ligger överst på listan av länder som migranter och människosmugglare föredrar, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, i ett tal på Danmarks nationaldag på tisdagen.

EU-kommissionen har inga synpunkter på Danmarks förslag upprätta särskilda läger utanför EU. Till vänster Jean-Claude Juncker – till höger Lars Løkke Rasmussen. Foto: YVES HERMAN © Scanpix

Från EU-kommissionens sida intar man en neutral hållning till Danmark och dom andra EU-ländernas förslag att lösa flyktingkrisen i Europa genom att särskilda asylläger etableras utanför EU.

Det är både en EU-fråga och ett nationellt åtagande att hantera den illegala invandringen. Så det är inte upp till mig att avvisa detta initiativ, sade Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande i Bryssel, på en presskonferens under onsdagen.

Lars Løkke Rasmussen avslöjade i talet till det danska folket på tisdagen att han vill påbörja ett pilotprojekt innan årsskiftet. Eftersom förhandlingarna pågår vill Lars Løkke Rasmussen inte avslöja några detaljer om i vilket land asyllägret kan förläggas eller vilka andra EU-länder som är inblandade i förhandlingarna. I nuläget är det dock känt att länderna består av Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland.

Österrike drivit konsekvent linje i flera år

Redan nu visar Österrike prov på handlingskraft inför juli, då man övertar ordförandeklubban i EU.

Vi försöker hitta en förnuftig lösning. Vi har redan gjort framsteg, och när vi har ett färdigt resultat, tänker vi berätta om det, sade Österrikes statsminister Sebastian Kurz, konservativ, på presskonferensen där också Jean-Claude Juncker medverkade.

Han fortsatte.

Ni vet redan vad jag tycker om det här: När folk reser illegalt till EU, reser de typiskt sett igenom flera länder, och så väljer dom själva, var dom önskar söka asyl. Det är inte det rätta sättet att göra det på. Det är därför, vi föreslår att ge skydd utanför EU till dom här personerna. Dom ska inte ha möjlighet att välja och vraka i vilket land dom vill söka asyl.

De danska socialdemokraterna och Dansk Folkeparti stödjer den danska regeringens förhandlingar med EU-kommissionen om att etablera utvisningsläger enligt dansk public service DR.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar