Italien är befriat – globalisterna besegrade

Av | 6 juni, 2018

I fredags godkände presidenten den nye premiärministern Giuseppe Conte och hans koalitionsregering – nu har Italien fått en folkligt förankrad regering efter flera års teknokratstyre.

[newsgramNynäshamn 6 juni 2018]

Italien fick en ny regering i fredags. Den nya regeringen – bestående av partierna Femstjärnerörelsen, M5S, och Lega – kommer ledas av den 54-årige juridikprofessorn Giuseppe Conte. De nationalistiska partierna som stöder den nye premiärministern har en stor majoritet i det italienska parlamentet – därför förväntas den i skrivande stund kommande förtroendeomröstningen bli en ren formalitet som är snabbt överstökad utan dramatik.

Giuseppe Conte omgiven av Matteo Salvini och Luigi Di Maio – längst till höger Giancarlo Giorgetti. Foto: AFP/Twitter

Carlo Cottarelli – som hade fått i uppdrag av president Sergio Mattarella – misslyckades med att bilda en teknokratisk regering och lämnade över mandatet under torsdagskvällen. Detta banade väg för en folkvald regering i Italien.

Vi kommer att arbeta beslutsamt för att förbättra levnadsvillkoren för alla italienare, sade Giuseppe Conte på torsdagskvällen när det blev känt att regeringsbildningen mellan M5S och Lega godkänts av presidenten.

När den nye premiärministern presenterade hans nya kabinett stod det klart att ledarna för de bägge koalitionspartierna blir vice regeringschefer. Dessutom kommer M5S:s partiledare Luigi Di Maio ansvara för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor – medan Legas partiledare Matteo Salvini blir inrikesminister.

I fredags rivstartade Matteo Salvini på det nya jobbet genom att deklarera att de öppna gränsernas politik är historia i Italien.

Vi ska ha öppna dörrar för goda människor och en enkelbiljett hem för de som kommer till Italien för att skapa tumult och som tror att vi kommer ta hand om dem. Att skicka hem dem kommer vara en topp-prioritet, sade Matteo Salvini.

Turerna har varit många sedan de konservativa nationalistiska partierna vann en jordskredsseger i parlamentsvalet den 4 mars i Italien. Efter 88 dagar av förhandlingar fick det italienska folket sin vilja igenom i fredags.

Giuseppe Contes nya regering är här, utan Paolo Savona som ekonomiminister. Man undrar om inte detta hade kunnat göras för en vecka sedan? Varför var vi tvungna att sätta marknaden i gungning och hota med att ställa presidenten inför riksrätt?” skrev vänstertidningen La Repubblicas Mario Calabresi.

Regeringsförhandlingarna kunde påbörjas på allvar först efter det att Forza Italias partiledare Silvio Berlusconi för drygt två veckor sedan gav klartecken till allianspartnern Lega att man inte tänker göra anspråk på regeringsmakten. I den första omgången vägrade dock president Sergio Mattarella att godkänna Giuseppe Contes förslag till kabinett – detta eftersom den 81-årige ekonomen Paolo Savona betraktades som allt för euroskeptisk. Härmed fick Carlo Cottarelli frågan om att bilda en teknokratisk regering och nyval skulle utlysas i Italien.

När Cottarelli kastade in handsken under torsdagen vände presidenten sig ånyo till Giuseppe Conte som kunde presentera ett nytt förslag till kabinett. Han rumsterade om på posterna så euroskeptikern Paolo Savana stannar kvar i den nya regeringen. Men på posten som EU-minister.

Analytiker menar att detta var det allra sämsta som kunde hända för EU-kommissionen i Bryssel som nu kommer få tampas direkt med den luttrade ekonomen från Italien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar