Dubbla måttstockar blev Roseanne Barrs fall

Av | 7 juni, 2018

Skådespelerskan Roseanne Barr hamnade i en twitterstorm efter att ha kritiserat en tidigare rådgivare till Barack Obama för att ha förbindelser till Muslimska brödraskapet. Efter några timmar meddelade tv-bolaget ABC att man lägger ner komediserien Roseanne.

[newsgramNynäshamn 7 juni 2018]

Förra veckan fick tv-stjärnan Roseanne Barr sparken efter det att hon kritiserat en tidigare rådgivare till USAs förre president Barack Obama. Nu visar det sig att Ian Cameron – en högt uppsatt chef på tv-bolaget ABC – är gift med Susan Rice. En av Barack Obamas allra närmaste medarbetare i Vita huset. Fans till Roseanne Barr menar att skådespelerskan offrades för att hon är en profilerad Trumpsupporter.

En olyckligt formulerad tweet sent på kvällen. En trött Roseanne Barr som inte riktigt visste vad hon gjorde. Det räckte för att Obamalägret skulle känna blodvittring. Dom började jaga tv-stjärnan. Förra veckan fick hon löpa gatlopp i sociala medier. Allt började i måndags förra veckan när hon skickade iväg ett meddelande på twitter att ”om muslimska brödraskapet och Apornas planet skaffade ett barn så skulle det bli VJ”. Förkortningen syftar på afroamerikanskan Valerie Jarrett. Hon är en tidigare rådgivare till USAs förre president Barack Obama.

Vänsterliberaler kunde inte låta bli att anklaga Roseanne Barr för att ha uttryckt sig rasistiskt – medan tv-stjärnan hävdar att det rör sig om ett missförstånd. Roseanne Barr trodde nämligen att Valerie Jarrett var persisk – inte afroamerikansk – eftersom hon föddes i Iran. Några timmar efter det att tweeten skickats iväg meddelade TV-bolaget ABC att man lägger ner tittarsuccén ”Roseanne” – det blir ingen fortsättning i höst.

Under den gångna veckan valde president Donald Trump att lyfta bladet från munnen och kritisera TV-bolaget ABC. Någonting som en journalist ifrågasatte under en presskonferens i Vita huset. Journalisten fick genast svar på tal.

Presidenten pekar på hyckleriet i media som säger det mest hemska om presidenten – och ingen ifrågasätter det. När hördes Bob Igers ursäkt till Vita husets personal för att Jemele Hill kallade presidenten och en nära medarbetare för vitmakt-människor, till alla kristna runt om i världen när Joy Behar kallade kristendom för en psykisk sjukdom? När hördes ursäkten för att Kathy Griffin på ett hädiskt sätt höll upp en bild på president Trumps avhuggna huvud i programmet ”The View”? Och vart var ursäkten från Bob Iger för att ESPN hyrde in Keith Olbermann efter hans många utmanande tweets om att presidenten skulle vara en nazist, till och med utökade Olbermanns roll efter det att han attackerat presidentens familj, undrade Sarah Sanders, Vita husets pressekreterare under en presskonferens.

Hon avslutade med att säga.

Det är denna dubbla måttstock som presidenten talar om. Ingen försvarar hennes (red. Roseanne Barr) uttalanden. De är olämpliga, men det var den poängen han ville göra.

Vänsterliberaler hycklare? En fråga många konservativa ställer sig efter det att Roseanne Barr sparkas från tittarsuccén ”Roseanne”. Illustration: Michael Ramirez © Twitter

Komediserien ”Roseanne” sändes mellan 1988 och 1997. Serien fick nytt liv i höstas och det senaste avsnittet sändes i amerikansk television för en vecka sedan. Komedin har haft höga tittarsiffror under våren. I den nya omgången av ”Roseanne är huvudpersonerna Roseanne och Dan Conner (red. John Goodman) Trumpväljare. En grupp som sällan får något utrymme i amerikansk television.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar