Australisk liberal lämnar politiken efter misstankar om korruption

Av | 5 oktober, 2021

Gladys Berejiklian avgår som premiärminister i den australiska delstaten New South Wales efter att en korruptionsövervakare informerat henne att hon är föremål för en utredning. Hon sade på fredagens pressträff att hon inte hade något annat val än att avgå.

newsgram | Nynäshamn den 5 oktober 2021

| KORRUPTIONSBEKÄMPNING | Premiärministern i New South Wales, Gladys Berejiklian, höll en presskonferens på fredagen där hon meddelade att hon avgår efter att delstatens korruptionsövervakare avslöjat att hon är föremål för en utredning.

New South Wales är Australiens mest folkrika delstat med nära 7,5 miljoner invånare, och huvudstaden är Sydney. Berejiklian sade att hon informerades om utredningen på torsdag eftermiddag och att hon över natten fattat det ”oerhört svåra beslutet” att avgå så snart det liberala partiet kunnat välja en ny partiledare.

Det smärtar mig att meddela detta, men jag har inget annat val än att avgå från premiärministerposten. Att kliva åt sidan är inget alternativ för mig som premiärminister i New South Wales. Folket i delstaten behöver få veta vem som är deras ledare under den utmanande tid som pandemin utgör, sade hon.

Gladys Berejiklian läste från ett förhandsskrivet manus och hon var ledsen över att lämna sin post mitt under pandemin, men att ICAC:s tillkännagivande inte hade gett henne något alternativ.

Min avgång som premiärminister kunde inte komma vid en sämre tidpunkt men tidpunkten ligger helt utanför min kontroll eftersom ICAC har valt att vidta denna åtgärd under de mest utmanande veckorna i den mest utmanande tiden i delstatens historia, sade Gladys Berejiklian.

Hon fortsatte.

Att avgå just nu strider mot varje instinkt i mitt väsen och är något jag inte vill göra.

Tisdagen den 28 september – två dagar innan ICAC informerade Gladys Berejiklian att hon är föremål för en korruptionsutredning – hotade Berejiklian med att utestänga Sydneybor som inte tagit några covid-19-sprutor och sade att dessa riskerar att bli utestängda från olika sociala aktiviteter även när huskarantänen upphör i december.

Trots att det ska finnas en plan för att komma ur lockdown i Australien släpar friheterna efter för ovaccinerade medan restriktionerna lättar för vaccinerade invånare mellan den 11 oktober och den 1 december. Gladys Berejiklian sade förra veckan att personer som väljer att låta bli att vaccinera sig kan nekas tillträde till butiker, restauranger och nöjesställen, även efter det att New South Wales upphävt alla restriktioner mot dem den 1 december.

Många företag har sagt att de inte tänker acceptera någon som är ovaccinerad. Livet som ovaccinerad kommer bli mycket svårt på en obestämd tid, sade Gladys Berejiklians i början av förra veckan.

Nu undersöker New South Wales oberoende kommission mot korruption, ICAC, om Berejiklian bröt mot allmänhetens förtroende när hon beviljade bidrag till flera samhällsgemensamma organisationer mellan 2012 och 2018. ICAC kommer hålla utfrågningar senare denna månad för att undersöka om det fanns en konflikt mellan Gladys Berejiklians offentliga plikter och privata intressen när hon hade en personlig relation med den dåvarande parlamentsledamoten Daryl Maguire.

Liberalen Gladys Berejiklian. Foto: Getty

Gladys Berejiklians avhopp från politiken kommer drygt två veckor efter att affärsmannen och politikern Clive Palmer under en presskonferens kom in på vad han tyckte om det allvarliga läget i Australien. På en direkt fråga från en journalist om Berejiklian ville förstöra företagen i New South Wales svarade han jakande på frågan och förklarade sedan vad han menade.

Det gör jag eftersom hon, som jag försöker att förklara för dig, styrs av en lobbyist i Sydney som får tiotals miljoner dollar av AstraZeneca och Pfizer för att få igenom den här politiken, för att se till att vaccinet drivs igenom. Så är det. Du ställde frågan, jag gav dig svaret, sade Clive Palmer.

Han fortsatte.

Det är min personliga kunskap och jag gör gärna ett uttalande här för polisen eller vem som helst om de vill veta vad som pågår.

Tidigare under presskonferensen sade en journalist att ”folk vill ha tillbaka deras frihet, men att regeringen säger att för att få vår frihet tillbaka måste vi ta sprutan”. Clive Palmer svarade att folk får höra att det är ett personligt val om de vill ta sprutan eller inte ta sprutan, och tillade att i en officiell rapport som har publicerats av regeringen i Australien står det i Helsingforsdeklarationen och Nürnbergkoden att människor har rätt till deras fulla informerade samtycke. Om vaccinerna ger upphov till allvarliga biverkningar, och han pekade på att läkare och andra har skickat in rapporter om dödsfall hos dem som tagit vaccinerna till myndigheten TGA (förkortning av Therapeutic Goods Administration, reds. anm) i Australien.

Folk har rätt att få veta vad som är sanningen eftersom medierna inte vill berätta den för dem, sade Clive Palmer.

De medier som vill rapportera har hotats med att bli av med sina reklamkontrakt, sade han. Regeringen i Australien hotar pressfriheten och människors rätt att få veta genom att hålla inne pengar för sin reklam, enligt honom.

Du har medieägare, som kanske behöver dessa pengar, instruera sina journalister att de inte kan publicera artiklar, de får inte vara kritiska mot regeringen. Att det finns inte någon rättvis rapportering längre i det här landet. Så vad gör man då, undrade Clive Palmer.

Efter en stund kom han in på att det inte finns några covid-prover i Australien som de har kunnat odla tester på, utan istället, säger han, att man har förlitat sig på bland annat utländska studier som tillhandahållits av läkemedelsbolag.

Mer oroande för mig personligen är faktumet att både Pfizer och AstraZeneca inte skulle tillåta att deras produkter säljs i Australien om inte den australiska regeringen gav dem ett fullständigt skydd om de (covid-19 vaccinerna, reds. anm) dödade någon eller skadade någon, så skulle de (läkemedelstillverkarna, reds. anm) inte vara ansvariga. Regeringen skulle vara det. Jag tycker att det är mycket oroväckande att regeringen inte tog ställning och sa: ”Om ni har förtroende för er produkt bör ni stå bakom den”, sade Clive Palmer.

Journalisten kommenterade situationen i Sydney och New South Wales med ett stort antal fall och hävdade att folk dör på sjukhusen av covid-19. Presskonferensen hettade till en stund när journalisten och Clive Palmer började tala i mun på varandra innan den sistnämnde tog kommando över situationen och fortsatte presskonferensen.

Ja, jag skulle säga att premiärministern ljuger för dem. Jag skulle säga att hon är föremål för en ICAC-utredning. Men en viss lobbyist i Sydney kontrollerar det liberala partiet i Sydney och har sagt till henne att det enda sättet för henne att komma ur utredningen är om hon driver igenom dubbla sprutor. Och hans klienter är AstraZeneca och hans klienter är Pfizer. Det är vad jag skulle säga, sade Clive Palmer.

Journalisten: Hur är det med affärssidan?

Det är vad jag skulle säga till dem och jag skulle säga att det som premiärministern säger till dem inte är sant och att politiken borde, de borde inte vara i lockdown, företagen borde vara öppna och regeringen använder detta som en ursäkt för att förstöra dem, sade Clive Palmer.

ICAC kommer att hålla offentliga utfrågningar som del av Operation Keppel från och med den 18 oktober. Gladys Berejiklian kommer få frågor om bidrag beviljats eller utlovats till Australian Clay Target Association i Wagga Wagga och till Riverina Conservatorium of Music i Wagga Wagga när Maguire var lokal ledamot.

Utfrågningarna kommer undersöka om Gladys Berejiklian bröt mot allmänhetens förtroende genom att underlåta att rapportera något i samband med hennes dåvarande pojkvän Daryl Maguire som hon misstänkte kunde utgöra ett korrupt beteende. ICAC undersöker också om Maguire använde sin position som ledamot av parlamentet i New South Wales för att skaffa sig otillbörlig fördel för sig själv och sina bundsförvanter. Utredning förväntas pågå i tio dagar och förfarandena kommer att direktsändas via ICAC:s webbplats.

Daryl Maguire var lokal ledamot för Wagga Wagga i södra New South Wales i nästan tjugo år innan han avgick 2018. Hans avgång kom efter att han inför en separat ICAC erkänt att han sökt betalning över en fastighetsaffär. Daryl Maguire, som Gladys Berejiklian hade en ”nära personlig relation” med i fem år avgick från parlamentet i vanära 2018.

Hon bekräftade vid en korruptionsutredning förra året att hon hade haft en relation med Maguire sedan 2015 fram till några månader före utredningen.

Under fredagens presskonferens meddelade också Gladys Berejiklian att hon skulle avgå som parlamentsledamot och kliva av så snart ett fyllnadsval kunde hållas. Berejiklian sade att hon lämnade politiken eftersom hon inte vill vara en distraktion för regeringen när den hanterade pandemin. Hon förnekade att hon varit inblandad i något korrupt beteende under sin tid i parlamentet.

Jag har alltid agerat med högsta integritet. Jag ångrar absolut ingenting under min tid i det offentliga livet, sade Gladys Berejiklian och beklagade att hon inte kan vara med och avsluta arbetet med transitionen i New South Wales för invånarna att (som hon sade, reds. anm) leva med covid.

Av Carl Gram

Källor:

Gladys Berejiklian resigns as NSW Premier after ICAC probe into her relationship with Daryl Maguire announced

’Thank you for giving me the honour of being your Premier’: Gladys Berejiklian’s full resignation statement

The Berejiklian resignation: This is what happens next

Why Gladys Berejiklian resigned: Everything you need to know about ICAC inquiry into the departing NSW Premier

Sydney’s unvaccinated warned of social isolation when COVID-19 lockdown ends

ICAC: Further Operation Keppel public inquiry

Wikipedia-sidor om:

Gladys Berejiklian

Daryl Maguire

Clive Palmer

New South Wales

Declaration of Helsinki

Nuremberg Code

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar