Sebastian Kurz utreds för korruption

Av | 6 oktober, 2021

Antikorruptionsåklagare genomförde razzior tidigt på onsdagen mot förbundskanslerämbetet och ÖVP:s huvudkontor i Wien. Förbundskansler Sebastian Kurz och nio andra personer är under utredning för bland annat mutbrott.

newsgram | Nynäshamn den 6 oktober 2021

| KORRUPTIONSBEKÄMPNING | Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz utreds för mutor till media. Tidigt på onsdagsmorgonen genomförde åklagare razzior mot förbundskanslerämbetet och regeringspartiet ÖVP:s huvudkontor i Wien.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, 2019. Foto: Michael Gruber / Getty Images

Åklagarna sade att förbundskansler Sebastian Kurz och nio andra personer är under utredning. I ett uttalande sade åklagarna att husrannsakningarna genomfördes på flera platser däribland två departement, som del av utredningen.

En husrannsakan ägde rum i kanslihuset medan finansminister Gernot Blümel bekräftade att en annan ägde rum i finansdepartementet. Åklagarna misstänker att ”resurser från finansministeriet användes för att finansiera delvis manipulerade opinionsundersökningar som enbart tjänade ett partipolitiskt intresse” mellan 2016 och 2018.

Under den här perioden övertog Sebastian Kurz ledarskapet för österrikiska folkpartiet (ÖVP) och inledde ett samarbete med det nationalkonservativa frihetspartiet (FPÖ) för att bilda en koalition i december 2017. Regerngssamarbetet mellan de två konservativa partierna upphörde efter den så kallade Ibiza-skandalen 2019 och nyval utlystes. I kommentarer till tv-bolaget ORF förnekade Kurz alla brottsanklagelser.

Jag är övertygad om att dessa anklagelser också snart kommer att visa sig vara falska”, sade Sebastian Kurz och anklagade utredarna för att ha tagit chattmeddelanden ur sitt sammanhang eller förvrängt dem.

Han får medhåll från ÖVP:s vice generalsekreterare Gabriela Schwarz som sade att anklagelserna var falska och att syftet var att skada ÖVP och Sebastian Kurz. Hon sade att husrannsakningar gjordes ”för syns skull” och att ”anklagelserna har konstruerats för händelser som ligger så långt tillbaka i tiden som fem år”.

Razziorna genomfördes för att hitta bevis i samband med anklagelser om att Sebastian Kurz och ÖVP mutade tidningsägaren Wolfgang Fellner att publicera opinionsmätningar som gynnade förbundskanslern, enligt nyhetsbyrån APA. Åklagarna misstänker att dessa har betalats av finansdepartementet, rapporterar public service-bolaget ORF. Fellners förlag Mediengruppe Österreich reagerade snabbt och hävdade att granskningarna bygger på ”grava missförstånd”.

Sebastian Kurz är redan föremål i en annan utredning där han misstänks ha gjort falska uttalanden inför en parlamentarisk kommitté om korruption. Han har dock inte åtalats.

Av Carl Gram

Källor:

New probe against Austria’s Chancellor Kurz, this time for corruption

Corruption prosecutors raid Austrian Chancellor Sebastian Kurz’s office

Kurz utreds för härva med mutor och fejknyheter

Wikipedia-sidor om:

Sebastian Kurz

Gernot Blümel

Gaby Schwarz

Österrikiska folkpartiet (ÖVP)

Frihetspartiet (FPÖ)

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar