Vila i frid, Lars Vilks

Av | 4 oktober, 2021

Konstnären Lars Vilks och två poliser omkom i en trafikolycka utanför Markaryd på söndagen. I nuläget är det oklart varför deras bil kom över på fel sida av körbanan och krockade med en mötande lastbil. Vilks blev 75 år gammal.

newsgram | Nynäshamn den 4 oktober 2021

| SVENSKA HJÄLTAR | Konstnären Lars Vilks och två poliser förolyckades på söndagen i en trafikolycka utanför Markaryd. De färdades i en civil polisbil som av okänd anledning kom över på fel sida av vägen. Deras bil frontalkrockade vid 15.30-tiden med en lastbil på E4 utanför Markaryd. Fordonen fattade eld och började brinna.

Lars Vilks vid träskulpturen Nimis i Kullabergs naturreservat. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGBILD/ TT / TT NYHETSBYRÅN

I skrivande stund är det inte känt varför livvaktsbilen kom över på fel körbana. Även om livvaktsbilar har punkteringsfria däck, kan en däckexplosion vara orsak till olyckan.

Lars Vilks skyddades av livvakter, eller poliser, dygnet runt efter dödshot och protester från muslimer i flera länder mot hans konst, vilken enligt dem skymfade deras profet Muhammed. Till sist var hotbilden mot hans person så pass allvarlig att han inte längre kunde bo kvar i sitt hem utav rädsla för att bli överfallen eller dödad, och han tvingades flytta runt mellan skyddade boenden för att inte bli upptäckt av sådana som ville honom illa.

Även om kultureliten och etablissemangsmedia de senaste dagarna har lovordat Lars Vilks och hans konst och kamp för att åter bli en fri man, var det ingen av dem, om ens någon, som öppet tog ställning i konflikten och ställde sig vid hans sida när det verkligen gällde, då när Lars Vilks fortfarande var kvar i livet.

Personbilen har kört genom ett vajerräcke och kommit över på mötande körbana. Lastbilsföraren uppges vara allvarligt skadad och flyttades till Lund på söndagskvällen, enligt Region Kronoberg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar