Bananarama återförenas – nu kickar trion igång USA-turnén

Av | 20 februari, 2018

Efter succéturnén i höstas i Storbritannien fortsätter Bananarama turnerandet i USA. Här kommer trion bjuda på en nostalgitripp – när damerna dammar av en kavalkad klassiska pophits

[newsgramNynäshamn 20 februari 2018]

Popmusiken har sett många tjejgrupper komma och gå. Först ut var The Supremes på 1960-talet. Sedan kom Baccara på 1970-talet. Några år senare kom Bananarama som i mångt och mycket blev en slags förebild till Spice Girls. Nu har Bananarama återförenats.

Efter vännen George Michaels tragiska bortgång julhelgen 2016 bestämde sig originalmedlemmarna i Bananarama för att återförenas som trio och dra ut på en landsomfattande turné i Storbritannien. George Michaels död fick dem att tänka på livet kan ta slut fortare än någon anar – att de kanske aldrig skulle få chansen en annan gång.

”Nu eller aldrig!”, tänkte gruppen.

Mottagandet i Storbritannien på att Sara Dallin, Keren Woodward och Siobhan Fahey skulle återförenas som grupp, blev så pass positivt att Bananarama genast bestämde sig för att köra några gigs i USA – där Siobhan Fahey numera är bosatt.

Keren Woodward, Sara Dallin och Siobhan Fahey – alltså original-trion Bananarama har återförenats – nu startar gruppen sin USA-turne i Los Angeles. Foto: Bananarama

Allt började 1981 när barndomsvännerna Sara Dallin och Keren Woodward flyttade till London. Där mötte de irländskan Siobhan Fahey. Hon studerade modejournalistik i samma klass som Sara Dallin på London College of Fashion – medan Keren Woodward satt i receptionen på BBC. På kvällarna rumlade de runt i punkrock och post-punk scenen i Londons nöjesliv.

De tre umgicks i rätt kretsar och hade näsa för vilka man skulle känna – så det dröjde inte länge förrän de stiftat bekantskap med de forna bandmedlemmarna Steve Jones och Paul Cook från punkgruppen Sex Pistols. Punkrockarna hjälpte trion att spela in deras debutsingel ”Aie-A-Mwana” – den blev en undergroundhit. Den spelades alltså mycket på klubbar – men singeln sålde inte speciellt bra.

En sak ledde till en annan. Gruppens första hit på den brittiska singellistan 1982 blev ”It Ain’t What You Do, It’s The Way You Do It”, som var ett samarbete med killgruppen Fun Boy Three. Vid det här laget var Bananarama fullt upptagna med att spela in debutplattan ”Deep Sea Skiving”. Flera av singlarna som släpptes blev stora hits i Storbritannien. Några år senare gjorde gruppen The Blue Bells en cover av låten ”Young At Heart” från debutplattan. Den omgjorda versionen blev en stor europeisk hit.

När hungersnöden i Etiopien upprörde en hel värld skrev Bob Geldof låten ”Do They Know It’s Christmas?”. Den kom att bli en slags hymn för en hel generation som växte upp just då. Bob Geldof bjöd in Bananarama, Simon Le Bon, George Michael, Bono, Spandau Ballet, Paul Young, Boy George och en massa andra brittiska artister till Band Aid att sjunga på klassikern.

För även om London är en stor stad så var musikscenen liten och familjär på 1980-talet. Alla kände alla. I en tidningsintervju har sångaren Neil Tennant i Pet Shop Boys sagt att ”ingen klarar av att supa Bananarama-tjejerna under bordet”. I det här myllret blev Sara, Keren och Siobhan goda vänner med några av 1980-talets populäraste artister. På andra sidan Atlanten hade Madonna fått upp ögonen för Bananaramas speciella klädstil och plagierade den rakt av. I slutet av 1980-talet gifte sig Siobhan med Eurythmics-stjärnan Dave Stewart – efter skilsmässan förklarade Siobhan rätt odiplomatiskt att ”hon blev förälskad i en gitarr”. Vännen och bandmedlemmen Keren blev tillsammans med George Michaels parhäst i Wham – Andrew Ridgely.

De tidiga åren var Bananarama ett stort namn i Storbritannien med välkända hits till exempel ”Shy Boy”, coverversionen ”Na Na Kiss Him Goodbye”, ”Robert De Niro’s waitin’…” och ”Cruel Summer”. Men det var det musikaliska samarbetet med Stock Aitken Waterman, SAW, som gjorde Bananarama riktigt stora över hela världen med oförglömliga hits såsom covern ”Venus”, ”I Heard A Rumour” och ”Love In The First Degree”. Efter det att Siobhan flyttade till Los Angeles med maken Dave Stewart splittrades Bananarama. Avståndet blev alldeles för stort.

Sara Dallin och Keren Woodward fortsatte släppa skivor under bandnamnet Bananarama och hade några europeiska hits med singlarna ”Help”, ”Preacher Man” och ”Long Train Running” – medan Siobhan Fahey och Marcella Detroit bildade duon Shakespear’s Sister som fick stora hits i USA med ”Break My Heart”, ”You’re History” och ”Stay”.

Nu är alltså Bananarama på gång igen. När trion turnerade i Storbritannien i höstas bjöd man på de populäraste låtarna i omarbetade lite tuffare versioner. USA-turnén startar i Los Angeles den 20 februari och avslutas med en konsert i New York på lördag.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar