Bananaramas nya platta – en hyllning till electropop

Av | 24 april, 2019

Trots att Bananaramas storhetsperiod var på 1980-talet har originalmedlemmarna Sara Dallin och Keren Woodward aldrig slutat spela in nya låtar och turnera. Nu gör duon comeback på topplistorna med ett nyinspelat album fyllt med modern electropop.

newsgram | Nynäshamn 24 april 2019

Den brittiska gruppen Bananarama ser ut att vara tillbaka på topplistorna med ett nytt studioalbum. I dagarna har Keren och Sara släppt gruppens elfte platta ”In Stereo” – mycket tyder på att det nya albumet går raka vägen in på topp 20-listan i Storbritannien.

 

Bananarama är det största tjejbandet genom tiderna med flest hits på listor världen över. Många minns säkert hitkavalkaden ”Shy Boy”, ”Cruel Summer”, ”Venus” och ”I Heard A Rumour” från 1980-talet. När gruppen återförenades 2017 för att turnera i Storbritannien och USA talades det en hel del om att originaltrion skulle släppa nyinspelat material. Men Keren, Sara och Siobhan kunde aldrig enas om den musikaliska inriktningen.

Antagligen ville Siobhan Fahey, 60, experimentera musikaliskt medan Sara Dallin, 57, och Keren Woodward, 58, kanske hellre ville hålla på med vanlig popmusik.

 

Om man ska använda något ord för att beskriva musiken på det nya albumet är electropop det som ligger allra närmast. Det märks i melodislingorna som bygger på brittisk musiktradition och de välskrivna texterna som kan liknas vid små, korta noveller. Musikstilen på den nya plattan känns som en blandning av ABBA och Robyn.

Bananaramas Keren Woodward, tv, och Sara Dallin, th, återförenades med musikvideoregissören Andy Morahan för att göra en musikvideo till låten ”Stuff Like That.” Han regisserade flera av gruppens musikvideos på slutet av 1980-talet. Foto © ”Stuff Like That”-musikvideo

 

Succén med återföreningsturnén tycks ha stärkt Kerens och Saras självförtroende. Turnén med Bananaramas originaluppsättning hyllades av pressen. Kändisar och kungligheter vallfärdade till originaltrions spelningar i Storbritannien. När allt lugnat ner sig började Keren och Sara spåna på en ny platta.

Tjejerna har inte släppt någon ny platta på tio år, men har skrivit låtar som samlats på hög genom årens lopp. På albumet ”In Stereo” samarbetar duon med producenterna Ian Masterson och Richard X.

 

Låtskrivaren och producenten Ian Masterson är mest känd för att ha arbetat med artister som Atomic Kitten, Kylie Minogue och Pet Shop Boys medan Richard X gjort musik åt bland andra Sugababes.

Discolåten ”Stuff Like That” som har släppts som förstasingeln påminner om Kylie Minogues poppärla ”Can’t Get You Out Of My Head” (2001). Det handlar mycket om att ”Stuff Like That” – liksom Kylies berömda klassiker – smyger sig på lyssnaren för att plötsligt klibba sig fast i skallen som ett tuggummi.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar