”Behöver Sverige eget rymdförsvar?”

Av | 8 oktober, 2020

Allt fler röster höjs för att Sverige kan behöva ett eget rymdförsvar. – Man måste fundera på vad vi vill ha ut av rymden. Det kan finnas behov av att utveckla egen förmåga för att inhämta kunskap, säger Mats Helgesson, ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademien, där frågan nu diskuteras.

newsgram | Nynäshamn den 8 oktober 2020

| LANDVINNINGAR I RYMDEN | Frågan om Sverige behöver ett eget rymdförsvar diskuteras nu inom Kungliga krigsvetenskapsakademien, rapporterar Sveriges Radio. Några argument som hörs är att Sverige är ett teknikberoende land där stora delar av samhället är baserade på rymdtjänster.

Man måste fundera på vad vi vill ha ut av rymden. Vad är det vi vill veta och vilken del av försvaret är det man förstärker med rymdbaserade frågor. Det är ju framför allt att få koll på vad som finns, vad som rör sig ovanför våra huvuden, vad de sakerna kan göra och hur kan de förmedla kunskap till den som har skickat upp dem. Men sen finns det även behov av att kanske ha egen förmåga att inhämta information från rymden. Det finns både passiva och aktiva åtgärder som kan vara viktiga för totalförsvaret i rymden, säger Mats Helgesson, ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademien och pensionerad flygvapenchef, i P1 Morgon.

P1 Morgon: Sverige deltar ju redan, som jag förstår, i vissa militära samarbeten på rymdfronten. Varför behöver vi också agera på egen hand?

Ja, det är ju som alla områden av vår robusthet och vår stabilitet i Sverige, att har man inte en egen förmåga på något sätt så är man en konsument. Man köper tjänsten utav någon annan. Det är ju ett beroende som man får fundera på om man vill ha. Vill man vara en operatör i det säkerhetspolitiska systemet som bara köper tjänsten eller vill man ha en viss förmåga själv, säger Mats Helgesson.

Fem länder på en och samma bild. Den amerikanska Nasa-astronauten Scott Kelly publicerade en bild på Twitter i 2015 som föreställer landområden som tillhör Danmark, Norge, Polen, Sverige och Tyskland. Foto: NASA © Twitter

Frågan har aktualitiserats av att USA lanserade den militära styrkan Space Force förra året, som en gren av sitt försvar. Från amerikansk sida vill man säkra landets tillgång till rymden. USA har varit ute i rymden sedan början av 1960-talet. För svensk del skulle det kunna handla om att vara delaktiga i ett internationellt samarbete.

Jag tror Sverige kommer vara en länk i ett stort maskineri så klart. Ingen nation, inte ens de största, kan ha hela globen täckt och övervakad hela tiden själva. Utan det krävs samarbete. Sverige kommer givetvis vara en komponent i ett rymdförsvar i så fall på något sätt tillsammans med andra. Precis som det är på alla andra arenor, säger Mats Helgesson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar