Består ”turkosa systemet” trots Sebastian Kurz avgång som förbundskansler?

Av | 10 oktober, 2021

Tidigare i veckan genomförde antikorruptionsåklagare ett flertal husrannsakningar mot två departement och ÖVP:s partihögkvarter i Wien – under en pressträff på lördagskvällen meddelade Sebastian Kurz att han avgår som förbundskansler.

newsgram | Nynäshamn den 10 oktober 2021

| REGERINGSKRIS I ÖSTERRIKE | Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz valde att avgå på lördagen för att rädda sin koalitionsregering från att kollapsa efter att samarbetspartiet De gröna krävt hans avgång. Tidigare i veckan blev det känt att Kurz och nio andra personer utreds för misstankar om mutbrott, bestickning och trolöshet.

Vad menas egentligen med ”systemet Kurz” alternativt ”turkosa systemet”? I 2020 mötte Sebastian Kurz (mitten) rovkapitalisterna George Soros (vänster) och Alexander Soros (höger) i München. Skärmbild: Twitter / A. Soros

Sebastian Kurz nekar till alla anklagelser och genom att självmant avgå på lördagen kunde han avvärja hotet från De Gröna att fälla honom i en misstroendeomröstning i nästa vecka. Kurz planerar att stanna kvar som partiledare för det konservativa partiet och leda partiets grupp i parlamentet och fortsätta bestämma i koalitionen. I någonting som kritiker liknar vid ett skuggkabinett.

Jag vill få slut på dödläget genom att lämna plats, för att undvika kaos och säkerställa stabilitet, sade Sebastian Kurz under en hastigt inkallad presskonferens på lördagskvällen.

Han meddelade att utrikesminister Alexander Schallenberg (ÖVP) skulle ta över som förbundskansler – ett val som De gröna senare förklarade att de accepterade.

Jag tror att detta är rätt steg för fortsatt regeringsarbete, sade Werner Kogler, De grönas ledare och vice förbundskansler, och tillade att han hade haft en ”mycket konstruktiv” relation med Schallenberg och skulle träffa honom på söndagen.

Trots ledarbytet på förbundskanslerposten är oppositionen fortsatt missnöjd. Socialdemokratiska SPÖ, nationalkonservativa FPÖ och liberala Neos talar om att ”systemet Kurz” kommer fortsätta som förut.

Man kan sammanfatta det som att Kurz sedan en timme tillbaka inte längre är förbundskansler, utan skuggkansler, sade SPÖ:s ledare Pamela Rendi-Wagner under lördagskvällen.

Hon fortsatte.

Det måste man ärligt erkänna, och det måste också Werner Kogler också ärligt erkänna.

Frihetspartiet gör samma analys om det politiska läget i Österrike.

Kurz må vara borta som kansler, men det turkosa systemet är precis lika närvarande som tidigare, sade Herbert Kickl, ledare för frihetspartiet FPÖ.

Även liberala partiet reagerade på Sebastian Kurz besked.

Är det tillräckligt? Vi vet från (utrednings)dokumenten att han köpte sig ett parti, att han köpte sig ett val, att han manipulerade och ljög för människor, och att han gjorde allt detta med era skattepengar, sade Beate Meinl-Reisinger, ledare för det liberala partiet Neos, enligt Reuters.

Tidigare i veckan gjorde antikorruptionsåklagare husrannsakningar mot två departement och ÖVP:s partihögkvarter i Wien. Razziorna var del av en korruptionsutredning där Sebastian Kurz och nio andra personer är misstänkta för trolöshet och olika grader av korruption och mutor.

I 2016, ska Sebastian Kurz och hans medarbetare ha köpt friserade opinionsundersökningar som gynnade Kurz för att han i första skedet skulle kunna överta partiledarposten för FPÖ och i andra skedet bli Österrikes förbundskansler. Efter att Sebastian Kurz lyckades överta makten över ÖVP i 2017 stöpte han om partiet och ändrade partifärgen från svart till turkos, och därav har benämningen det turkosa systemet uppkommit.  Opinionsmätningarna ska ha betalats med skattemedel som gått från finansdepartementet via fejkade fakturor, skriver Die Presse. Det ska dessutom ha funnits ett avtal med ledningen för tabloiden Österreich som handlade om att tidningen publicerade mätningarna i utbyte mot annonsinköp.

Sebastian Kurz förekommer också i en annan utredning. Han anklagas för att ha farit med osanning i samband med en parlamentarisk utredning om den så kallade Ibizaskandalen som slutade med att koalitionen mellan ÖVP och FPÖ upplöstes 2019.

Av Carl Gram

Källor:

Austria’s Kurz steps down over corruption probe to save coalition

Austria’s Sebastian Kurz steps down amid corruption probe

Korruptionsermittlungen gegen Kurz: Der Plan, die Beschuldigten, die Medien-Achse

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgår – står som misstänkt i korruptionsaffär

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgår efter skandalen – men ”systemet Kurz” består

Kurz avgår – men ”systemet Kurz” består

Österrikes förbundskansler avgår

Österrikes förbundskansler avgår med omedelbar verkan

Förbundskanslern avgår – fejkade sin popularitet

Sebastian Kurz utreds för korruption

Wikipedia-sidor om:

Österrikiska folkpartiet (ÖVP)

Frihetspartiet (FPÖ)

De gröna (Österrike)

Socialdemokraterna (Österrike)

NEOS

Ibiza-gate

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar