Bonnie Tyler: ”I have never gone out of fashion – because I never sought it”

Av | 23 april, 2018

För 30 år sedan släppte rocksångerskan Bonnie Tyler albumet ”Hide Your Heart”. En platta fullmatad med snabbklättrande hits. Men inte för henne – utan Tina Turner, Cher och Aswad.

[newsgramNynäshamn 23 april 2018]

KRÖNIKA: I år firar rocksångerskan Bonnie Tyler, 67 år, från Wales flera jämna jubileum. För 40 år sedan släppte hon vinylskivan ”Natural Force” som innehåller en av tidernas mest sålda singlar. Nämligen ”It’s A Heartache”.

Men den här nostalgitrippen skall handla om albumet ”Hide Your Heart” som släpptes tio år senare; 1988. Så här lät det då.

Det här är de bästa sångerna jag någonsin har spelat in. Min röst har aldrig låtit bättre. Det är definitivt mitt bästa album än så länge, sa en stolt Bonnie Tyler.

När det bombastiska albumet ”Secret Dreams and Forbidden Fire” floppade på topplistorna 1986 sökte rocksångerskan ett enklare och mer poprockorienterat sound. Producenten och låtskrivaren Jim Steinman hade redan börjat skriva på nya låtar till ett nytt album. Men Bonnie Tyler tyckte att han tog för lång tid på sig. Det hade tagit uppemot 6-8 månader för att spela in albumen ”Faster Than The Speed Of Night” och ”Secret Dreams And Forbidden Fire”. Alldeles för lång tid tyckte Bonnie Tyler.

Promotionbild. © CBS Fotograf: John Swannell

Skivbolaget föreslog att hon skulle samarbeta med Mike Batt eller producentduon Steve Jolley och Tony Swain på den nya plattan. Men Bonnie Tyler hade andra planer. På det förra albumet hade hon lärt känna låtskrivaren och hitmakaren Desmond Child. Då skrev han ”If You Were A Woman (And I Was A Man)” och balladen ”Lovers Again”. Ingen av dem blev någon större hit – men Bonnie Tyler tyckte om låtarna som Desmond Child skrev. Hon ville fortsätta samarbetet.

Jag blev tillfrågad om jag ville skriva och producera tre låtar. De gav mig en budget tillräckligt stor för det. Men när vi var klara hade vi ett helt album till samma budget, säger Desmond Child.

Albumet spelades in i den legendariska Bearsville studion i New York.

Vi hade den här fantastiska studion där Janis Joplin hade spelat in skivor. Faktiskt fanns hennes lilla piano kvar i hörnet. Det gav oss spök-känsla! Under de här dagarna spelade vi in ett helt album. Jag bad musikerna att jobba övertid. Det gjorde dem för alla älskar Bonnie så mycket, säger Desmond Child.

Han avslutar med att säga.

Hon (red. Bonnie Tyler) är absolut en av de roligaste, största, varmaste, generösaste, snällaste och mest förberedda artist som jag någonsin har arbetat ihop med.

När jag tittar på listan över musiker och låtskrivare som var inblandade i produktionen är det som att läsa en utgåva av ”Who’s Who?”. Eller vad sägs om kända namn såsom Joe Lynn Turner, Paul Stanley, Holly Knight, Dianne Warren, Bob Rock, Albert Hammond, Michael Bolton och Mike Chapman?

För att få upp intresset för den kommande vinylskivan lanserades singeln ”The Best” i början av 1988. Några månader senare släpptes plattan 9 maj 1988. Det fick bra recensioner. Jag har letat efter recensionerna i Aftonbladet och Expressen – men de finns inte liggande online. Tidskriften Music & Media satte upp ”Hide Your Heart” som veckans album. De skrev.

with her powerful,raucous voice, the British rock singer delivers a pleasant album full of hook-heavy material, pompous build-ups and dramatic grooves. Music & Media

Trots alla lovord från många andra recensenter försvann albumet ganska snabbt från topplistorna. I Norge lyckades plattan klättra till 2:a plats på albumlistan – annars lyste det med sin frånvaro på hitlistorna i Europa och Nordamerika. Något år senare fick Bonnie Tyler sparken från skivbolaget. Då började det hända saker. Rockbandet KISS tyckte titellåten var alldeles för bra för att falla i glömska. Gruppen gjorde en egen inspelning av ”Hide Your Heart”. Tina Turner gjorde en cover av ”The Best” som blev en av hennes allra största hits.

Reggaegruppen Aswad och den svenska popbandet Ace of Base plockade upp ”Don’t Turn Around” på repertoaren. Sångerskan Cher gjorde en uptempo-cover av ”Save Up All Your Tears”. Skivbolaget upptäckte sitt misstag och satte ihop ett The Best-album med låtarna som vid det här laget hade blivit populära med andra artister.

Omslaget till albumet ”Hide Your Heart”. En raritet i dag.

Efteråt har Bonnie Tyler förklarat att hon inte blev ledsen över att andra fick hits med hennes låtar. Utan mera att det kändes som en bekräftelse på att hon har näsa för bra låtar.

I have never gone out of fashion. And do you know why? Because I never sought it, it’s always with you. Bonnie Tyler.

Vad hände då med låtarna som Jim Steinman redan hade skrivit till Bonnie Tyler? Jo, de låtarna släppte han på konceptalbumet ”Pandora’s Box”. En av låtarna som egentligen var tillägnad Bonnie Tyler blev en av Celine Dions allra största hits. Balladen ”It’s All Coming Back To Me Now”. Så kan det gå.

Av Carl Gram

Spellistan frånHide Your Heart

Notes From America

Hide Your Heart

Don’t Turn Around

Save Up All Your Tears

To Love Somebody

Streets of little Italy

Turtle Blues

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar