Boomerangeffekten: Donald Trumps koppling till Ryssland – nu leder spåren tillbaka till Hillary Clinton

Av | 24 april, 2018

I helgen blev det känt att personer nära Hillary Clinton försett det amerikanska UD med uppgifter om Donald Trumps påstådda koppling till Ryssland. Nu väcks frågetecken om främmande underrättelsetjänster kan ha spionerat på amerikanska medborgare – allt för att komma åt president Donald Trump.

[newsgramNynäshamn 24 april 2018]

I februari i år rapporterade newsgram att det tidigare hemligstämplade FISA Memo avslöjar omfattande samarbete mellan Deep State och vänsterliberal massmedia för att sprida fabricerade påståenden som utmålar president Donald J. Trump som en rysk spion. Vid den här tidpunkten – i februari – meddelade republikanen Devin Nunes, ordförande i House Intelligence Committee, att man skulle gå vidare med undersökningen och titta på vilken roll det amerikanska utrikesdepartementet spelat. Någonting man nu har gjort.

Utredningen av det sk FISA Memo har tagit en oväntad vändning – spåren tycks nu leda till demokraten Hillary Clinton. Illustration: BRANCO – Americans for Limited Government © Twitter

Efterhand som utredningen har fortskridit har allt mer allvarliga frågetecken väckts om det amerikanska UDs har varit inblandade i FBIs upptäckt av George Papadopoulos-möte med en rysk medborgare. Någonting som i sin tur tycks ha givit tillräckligt med underlag till FBIs ursprungliga utredning av Donald Trumps koppling till Ryssland, så sammanfattar den amerikanska publikationen RealClear Politics läget.

I söndags var det dags för republikanen Devin Nunes att framträda i amerikansk television. Då släppte han bomben som fortfarande skakar om USA.

Det tog faktiskt lång tid att få fram det här. Det ursprungliga materialet till att kontraunderrättelseundersökningen påbörjades. Det här är verkligen viktigt för oss eftersom en kontraunderrättelseundersökning använder verktyg i vår underrättelsetjänst som inte får användas mot amerikanska medborgare, säger Devin Nunes.

Han fortsätter.

Så vi ville ta reda på vilket material de hade som bidrog till den här undersökningen. Det vi har hittat nu är att det inte alls fanns något material från underrättelsetjänsten.

Under tv-intervjun talar Devin Nunes om vikten av att få reda på att spioneri-avtalet mellan USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zealand inte har haft någon betydelse för spionaget mot George Papadopoulos. Länderna har ett samarbete som kallas för ”Five Eyes”. Länderna får inte spionera på varandras medborgare.

Som du vet, undersöker vi utrikesdepartementet, vi tror att det finns några oegentligheter på utrikesdepartementet, och vi försöker klura ut hur informationen om Papadopoulos, av alla människor, som råkar träffa några människor i London, hur det har hamnat i FBIs händer, säger Devin Nunes.

Han tillägger.

Vi vet litet grann om det här på grund av vad några UD-anställda har själva har sagt. Så vi var glada över att kunna lägga det här bakom oss, men när vi plockar bort en bit får vi ännu fler obesvarade frågor att fundera över.

Maria Bartiromo, Fox News: Du säger till oss, för att FBI och UD skulle påbörja en undersökning av en så kallad koppling mellan Trump och ryssarna, så användes inget underrättelsematerial? Så jag förstår inte alls, hur började den här undersökningen?

Här har vi problemet. Vi förstod ingenting. Vi har aldrig förstått någonting. Vi har inte tillgång till det slutliga underrättelsematerialet, och vi har aldrig sett något. Vi trodde att någon kanske gick genom en väldigt hemlig kanal, men när våra utredare granskade det här kom vi fram till att det inte fanns någon Five Eyes-produkt, som har rapporterats. Det fanns ingen rapport alls, och jag tycker det här är ett stort problem, säger Devin Nunes.

Han tillägger.

På allra högsta nivå, vad kan det röra sig om? En kontraunderrättelseoperation som låg på en nivå av en politisk kampanj där du öppnar en undersökning med hjälp av främmande underrättelsetjänster för att spionera på den andre partens kampanj, då är det verkligen illavarslande. Jag kan berätta för dig att vi har personer som stått nära Hillary Clinton länge, bland andra Sidney Blumenthal och Corey Shearer, som aktivt gav information till UD som hittade fram till FBI. Det vet vi från åtminstone två vittnen, så vi försöker få ordning på allt det här.

Han konstaterar till sist.

Det fanns inget officiellt underrättelsematerial som användes för att påbörja den här undersökningen (red. Trump/Ryssland), men vi vet att Sidney Blumenthal och några andra tryckte in information till UD.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar