Brittiska soldater intog IS-fäste i Syrien – hittade dödade yazidiska sexslavar

Av | 25 februari, 2019

När brittiska soldater intog Islamiska statens allra sista fäste i Syrien upptäckte dom avhuggna huvuden från yazidiska sexslavar. Yazidierna hade hållits i fångenskap av terrororganisationen IS i samhället Baghuz.

newsgram | Nynäshamn 25 februari 2019

Brittiska elitförband upptäckte avhuggna huvuden från 50 sexslavar som mördats av IS-terrorister inne i terrororganisationens sista fäste i Syrien, rapporterar den brittiska tabloiden Daily Mail. Jihadisterna ska ha halshuggit dussintals yazidiska kvinnor innan de kastade huvudena i soptunnor.

De kurdiskt ledda SDF-styrkorna har tillfångatagit en barnsoldat nära samhället Baghuz i Syrien. Pojken med ögonbindel tros ha stridit för terrororganisationen IS. Foto: Delil Souleiman /AFP/Getty Images

 

De brittiska specialstyrkorna gjorde upptäckten när de kom in i samhället Baghuz som ligger längs floden Eufrat i östra Syrien. De brittiska soldaterna har utkämpat häftiga strider mot jihadisterna de senaste månaderna. Mer än 100 IS-terrorister har dödats och två brittiska soldater skadats, men ingen livshotande.

De allra första brittiska soldaterna kom till Syrien och Irak år 2015 för att delta i en internationell operation för att hitta och döda Londonbon Mohammed Emwazi mera känd som Jihadi-John – som deltagit i flera brutala IS-filmer som visade avrättningar av västerländsk gisslan. Emwazi dödades i staden Raqqa i november 2015.

 

För fem år sedan kontrollerade terrororganisationen ett område som sträckte sig från västra Syrien till östra Irak. Då stod makthavare i väst, inklusive Sverige, i kö för att hjälpa till med att åstadkomma regimbyte i Syrien. I mars 2012 meddelade den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson, M, att Reinfeldt II-regeringen övervägde att skicka svenska skattepengar, så kallat demokratibistånd, till grupper i Syrien.

Vi tvekar inte att pröva den typen av förfrågningar. Det finns en anledning att bygga upp kapacitet och att kunna erbjuda dem möjligheter för att nå ut med sitt budskap, sa Gunilla Carlsson i mars 2012 till Bonnierägda TV4.

Men enligt Global Research hamnade svenska skattepengar avsedda för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i stället i händerna på militanta grupper som terroriserade civila. I slutet av augusti samma år deltog den tidigare utrikesministern Carl Bildt, M, i ett möte med representanter från Syriska nationella rådet, SNC, på en plats utanför Stockholm. SNC är en grupp som leds av medlemmar som har samröre med elitklubben Bilderberggruppen, uppger den brittiska tidningen The Guardian.

Efter mötet skickade Bildt ut ett meddelande på Twitter där han berättade att han diskuterat med Abdulbaset Sieda från Syriska nationella rådet om vad Sverige kunde hjälpa till med i Syrien.

 

Nu hörs allt fler röster i den svenska debatten som kräver en internationell domstol för att ställa personer till svars för inblandning i kriget i Syrien och Irak. Mons Krabbe är en av dessa frispråkiga samhällsdebattörer. Han menar att det behövs en tribunal, likt Nürnbergrättegången efter det andra världskriget, som kriminaliserar gärningar retroaktivt.

 

Enligt Daily Mail befarar man att runt 100 militanta jihadister har lyckats fly under stridigheterna och nu gömmer sig som flyktingar i de läger som upprättats för att ta hand om civila som fördrivits på grund av kriget.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar