Katalanska separatister drabbade samman med kravallpolis i Barcelona

Av | 22 februari, 2019

Katalaner protesterade på torsdagen mot att tolv katalanska politiker och separatistledare står åtalade i Madrid. Detta för inblandning i utropandet av Kataloniens självständighet 2017 – nu riskerar de åtalade långa fängelsestraff.

newsgram | Nynäshamn 22 februari 2019

Kravallpolis drabbade samman med katalanska separatister i Barcelona på torsdagen medan andra demonstranter brände däck och blockerade ett tiotal motorvägar i nordöstra Spanien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Torsdagens demonstrationer var en protest mot en rättegång i Madrid där tolv katalanska politiker och separatistledare står åtalade för inblandning i Kataloniens självständighetsförklaring 2017.

Katalaner protesterade under mottot ”21F generalstrejk: Utan rättigheter – ingen frihet.” Foto: Nazaret Romero

 

Under torsdagens demonstrationer skadades totalt tolv personer, inklusive tolv poliser, och fyra personer arresterades. I de centrala delarna av Barcelona använde polisen batonger mot en grupp unga demonstranter som kastade stenar på polisen. En grupp demonstranter ska ha stört tunnelbanetrafiken genom att sitta på ett av spåren. Demonstranterna ropade ”Självständighet, självständighet” och ”ut med era ockupationstrupper” till polisen.

Enligt uppgifter i sociala medier ska uppemot 200,000 personer ha deltagit i demonstrationen i Barcelona på torsdagen.

 

Kataloniens självständighetsförklaring i oktober 2017 – som kom efter en folkomröstning – förklarades ogiltig av den dåvarande konservativa regeringen i Madrid. Nu riskerar de åtalade katalanska politikerna och separatistledarna långa fängelsestraff, i vissa fall uppemot 25 år.

Enligt Catalan News ska 40,000 människor ha protesterat i Barcelona, 70,000 i Girona, 9,000 i Tarragona och mellan 6,000 och 10,000 i Lleida under torsdagskvällen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar