Budgetstriden i USA – demokraternas budget sponsrar aborter utomlands

Av | 5 januari, 2019

Om demokraterna, mot all förmodan, skulle få igenom sin budget i kongressens två kammare, kommer amerikanska skattemedel användas för att finansiera organisationer som utför aborter i andra länder. Detta upprör konservativa amerikaner minst lika mycket, som om muren mot Mexiko inte skulle byggas.

newsgram | Nynäshamn 5 januari 2019

Demokraterna i representanthuset i Washington DC har nu röstat igenom en budget som ska sätta punkt för nedstängningen av den amerikanska statsapparaten, men som också innehåller en budgetpost för att ge pengar till Planned Parenthood och andra abortgrupper, rapporterar den amerikanska tidningen The Christian Post. Delar av statsapparaten har varit nedstängd sedan helgen före jul, eftersom demokraternas budget inte inkluderar några medel till byggandet av en mur mot Mexiko.

Positionerna är nu låsta mellan demokraterna och republikanerna i kongressen.

Demokraterna har lagt in en budgetpost i sitt förslag till statsbudget, där amerikanska skattemedel ska gå till organisationer som sponsrar aborter utomlands. Nu måste demokraten Nancy Pelosi, t.v., och president Donald Trump, t.h., hitta en väg ut ur krisen. Foto: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

 

Beslutet upprör pro-lifegrupper och framstående konservativa ledare. De kritiserar bland andra demokraten Nancy Pelosi för att ha använt vilseledande retorik för att dölja att amerikanska skattepengar kommer skickas till utländska organisationer, som dels gör reklam för abort, dels gör det möjligt för kvinnor att utföra abort.

Ett av de argument som demokraterna använder för att blockera byggandet av en mur mot Mexiko, handlar om att barn till illegala invandrare (migranter som inte har tagit sig in i USA den lagliga vägen, reds. anm) ska ges chansen till ett bättre liv i USA. Samtidigt lägger demokraterna ett förslag till statsbudget, där amerikanska skattemedel är tänkta att användas till aborter i andra länder. En politik som inte håller ihop, när den granskas i sömmarna.

En panel hos den kristna kanalen TRU News diskuterade den pågående budgetstriden i Washington DC i torsdags. Ganska snabbt står det klart att skiljelinjen mellan konservativa och vänsterliberala, i mångt och mycket, handlar om synen på just abortfrågan, inte murbygget mot Mexiko.

De börjar det nya året, som de alltid brukar göra, genom att offra barn och hata Donald Trump, säger Doc Burkhart, korrespondent, på TRU News.

 

Doc, det här är den första dagen som demokraterna är tillbaka vid makten i representanthuset. De första två sakerna som de gör, det är att bokstavligen trampa ner varandra för att kunna spendera mer av skattebetalarnas pengar för att döda barn och åtala Donald Trump, säger Rick Wiles, programledare, på TRU News.

Sedan diskuterar de fram och tillbaka en kort stund, hur grundarna av republiken – om de kunde göra en tidsresa från 1600-talet och framåt i tiden – skulle betrakta dagens USA. TRU News korrespondent Edward Szall konstaterar att ingen av dem skulle känna igen sig. Troligen skulle de lägga sig ner på marken, gråta och skrika. Han får medhåll från panelen.

De skulle tro att de har transporterats till Babylon och en freak show. Det är ofattbart vad den här nationen har förvandlats till, säger Rick Wiles med avsmak.

 

För ett av president Donald Trumps allra första beslut var att avskaffa bidrag till organisationer såsom International Planned Parenthood. Detta för att förhindra att amerikanska biståndspengar inte används för att finansiera organisationer som utför aborter utomlands. Trumps policy kallas för ”Protecting Life in Global Health Assistance” och tvingar icke-statliga organisationer – NGOs – att gå med på att amerikanska skattemedel inte används för att ”utföra eller aktivt främja abort som en metod för familjeplanering.” Många ledande republikaner ställer sig bakom president Donald Trump i abortfrågan.

En av dem är Marco Rubio, senator från delstaten Florida. I ett skriftligt uttalande kritiserar han den pågående budgetstriden i kongressen.

Tydligen, tänker demokraterna på den allra första dagen som majoritet i representanthuset, driva en splittrande, pro-abortpolitik som skulle göra det möjligt för skattebetalarnas pengar att flöda fritt till internationella organisationer som uppmuntrar till abort och utför aborter. Det här är inget annat än vänsterextrem teater, då den här politiken inte har någon som helst chans att gå igenom i senaten eller undertecknas av presidenten.

Skriftlig kommentar av Marco Rubio – 3 januari 2019

Abortförespråkare kallar president Donald Trumps beslut för en ”global munkavle.” På den allra första dagen med den nya kongressen på plats, försökte demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, att upphäva beslutet. Enligt Washington Examiner skulle demokraternas budget öka finansieringen med 5 miljoner dollar till FNs befolkningsfond, till 37,5 miljoner dollar.

 

FN-organet har tidigare kritiserats av pro-lifeorganisationer och det Trumpledda utrikesdepartementet, som menar att organisationen deltar i ett program som kan liknas vid ”tvångsabort eller påtvingad sterilisation.” Demokraternas budgetförslag måste godkännas av kongressens både kammare. Men republikanerna styr i senaten, och där tänker man inte släppa fram demokraternas förslag till statsbudget, uppger Fria Tider.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar