Svenska klassiker: “The Final Countdown” – Europe

Av | 13 april, 2018

Ett tag på 1980-talet slogs grabbarna i det svenska rockbandet Europe med det amerikanska bandet Bon Jovi om tonårsflickors hjärtan över hela världen. Än i dag är magin runt genombrottslåten ”The Final Countdown” så pass stor att låten dammas av med jämna mellanrum.

[newsgramNynäshamn 13 april 2018]

Få låtar lyckas bli ett landmärke över en svunnen tid som har varit. Men den svenska rockgruppen Europes Billboard-1:a ”The Final Countdown” från 1986 är en av alla dessa fantastiska låtar. En episk rockklassiker. Never out of fashion! Låten gör att alla vi som var med på 1980-talet har ett gemensamt minne från denna tid som vi kan bära med oss resten av våra liv.

För det som kännetecknar en riktig klassiker – en evergreen – är den märkliga känslan att när man med jämna mellanrum hör den spelas på radion så drar man sig till minnes vad man gjorde just då. Hur livet såg ut just då? Vilka framtidsmöjligheter låg till hands just då? För det är framförallt framtidsoptimism som rockklassikern ”The Final Countdown” andas. Åtminstone i mina öron.

Året var alltså 1986. Europe hade bubblat på den svenska rockscenen under några års tid. Gruppen bildades 1979. Alla visste att grabbarna ville upprepa ABBAs bravurnummer och bli stora over there. I rockens hemland USA.

Allt började hemma i Upplands Väsby sent 1970-tal när vännerna Joey Tempest och John Norum bildade embryot till det som senare kom att bli rockgruppen Europe. De övade, skrev låtar, tävlade i Rock-SM och skickade demokassetter till skivbolag. Till sist fick många upp ögonen för de begåvade grabbarna i Europe. Låtarna ”Open Your Heart” och ”Rock The Night” blev stora hits i Sverige. Men det var det tredje albumet som skulle öppna dörrarna till utlandet.

Skivbolaget CBS/Epic Records allokerade en tillräckligt stor budget för att bandet skulle kunna hyra in demonproducenten Kevin Elson och använda påkostade inspelningsstudios i Schweiz, Sverige och USA. Tanken var att ”The Final Countdown” skulle vara öppningslåt på bandets turnéer. Men skivbolaget ville annorlunda. Låten fick genast ett stort genomslag och nådde förstaplatsen på singellistorna i 25 länder. Ingen visste dock att ”The Final Countdown” skulle plockas upp av fans flera årtionden senare. I alla möjliga sammanhang.

När det var dags för nedräkning inför millenniumskiftet 1999-2000 för att fira in ett nytt årtusende på nyårsaftonen återförenades Europe för att riva av ”The Final Countdown” inför ett jublande folkhav på Skansen i Stockholm. TV-tittare över hela världen kunde se och höra Europe när de spelade de sista skälvande minuterna i det förra årtusendet, 1999.

Fortfarande är intresset så pass stort för ”The Final Countdown” att journalister hör av sig till Europé. Så här lät det när Joey Tempest intervjuades förra året av Fox News i USA.

Fox News: När du tittar tillbaka, varifrån kom idén till ”The Final Countdown”?

Jag gick fortfarande på gymnasiet … jag lånade ett keyboard från en vän. Jag hade spelat gitarr sedan jag var väldigt liten och spelade i ett gitarrband. Men när keyboarden kom, såg jag det lite grann som en främling och jag var nyfiken på det som ett verktyg för att skriva låtar, sa Joey Tempest.

Han fortsätter.

Så jag lånade den här keyboarden och en kväll gjorde synthesizern ett speciellt ljud och det triggade mig att skriva beatet. Jag behöll låten i mina gömmor under några år. Och när vi spelade in vårt tredje Europé-album, kände jag att det var på tiden att skriva någonting runt det här temat. Jag gjorde en demo-inspelning och spelade upp det för grabbarna. Det var annorlunda, det var unikt. Så vi spelade in den till vårt tredje album.

Fox News: Trodde du någonsin att den skulle bli en sådan stor hitlåt?

Faktiskt inte. Det var bara en av alla våra låtar. Från början var den över sex minuter lång. Det var aldrig tänkt att den skulle bli någonting annat än en riktigt häftig live-låt och albumspår. Vi lekte mest på det albumet med keyboards, men det var mest gitarrbaserad musik, sa Joey Tempest.

Fox News: Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt med ett fan?

Vi hade fans som flyttade till vår hemstad utanför Stockholm från Östeuropa. Det ironiska är det att när de flyttade dit, så flyttade vi bort! Vi flyttade från Sverige helt och hållet. Jag vet att några fans fortfarande bor kvar i våran lilla by, sa Joey Tempest.

Av Carl Gram

newsgrams spellista:

Robyn – “Dancing On My Own”

ABBA – “Dancing Queen”

Ace of Base – “The Sign”

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar