Caroline Szyber lämnar KDs partistyrelse och verkställande utskott

Av | 19 september, 2018

Situationen blev ohållbar för riksdagspolitikern Caroline Szyber när det blev känt att åklagaren inlett en förundersökning om misstänkt bedrägeri under onsdagen. Nu tvingas hon lämna Kristdemokraternas högsta beslutande organ: partistyrelsen och verkställande utskottet.

newsgram | Nynäshamn 19 september 2018

Riksdagsledamot Caroline Szyber tvingas lämna Kristdemokraternas partistyrelse och verkställande utskott – detta efter att åklagaren tidigare under dagen har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt bedrägeri rapporterar Aftonbladet. I flera artiklar har Aftonbladet beskrivit hur Caroline Szyber låtit skattebetalarna stå för hennes familjs hotellkostnader vid sammanlagt tre tjänsteresor.

Nu lämnar riksdagsledamoten Caroline Szyber, 36, KDs partistyrelse och verkställande utskott . Foto: SVT

Caroline Szyber har medgett att hon har agerat felaktigt och ska betala tillbaka hela beloppet som uppgår till 35 000 kronor. Resorna gick till Rom, Venedig och Fiskebäckskil på västkusten. Under tisdagen avslöjade Aftonbladet att en av tjänsteresorna gick till ett privat bröllop och att KD-politikern låtit skattebetalarna stå för tåg, traktamente, bilersättning och taxi till boende för henne och sambon. Helgen till västkusten kostade totalt 6 500 kronor.

Resan till Fiskebäckskil var en resa som planerats länge då det var till ett bröllop, uppgav en källa till Aftonbladet.

Caroline Szyber reste till bröllopet med tåg, buss och taxi – men fick skjuts hem till Stockholm på söndagen av andra bröllopsgäster. Szyber uppger att hon gav dem bensinpengar samtidigt som hon plockade ut full bilersättning 1 200 kronor i bilersättning från riksdagen. Pengarna behöll hon själv. Nu utreds Caroline Szyber för misstänkt bedrägeri.

Misstankarna är de lägsta möjliga eftersom förundersökningen har tagits upp på uppgifter av en tidningsartikel. Även om de är konkreta är det trots allt en tidningsartikel. Men vi är helt enkelt skyldiga att inleda en förundersökning, sa Joachim Zander, åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö, till SVT Nyheter.

Eftersom Caroline Szyber har begärt pengar på ogiltiga grunder kan det handla om bedrägeri. I nuläget är det osäkert om det kan bevisas.

Vi ska se vad det finns för substans i uppgifterna och om det faktiskt är fråga om bedrägeri. Det kan ju vara ett missförstånd eller ett avtalsbrott, sa Joachim Zander till SVT Nyheter.

På onsdagskvällen kom det dramatiska beskedet att Caroline Szyber lämnar sina uppdrag i partistyrelsen och verkställande utskottet.

Förtroendet har skadats. Det som sker nu är att hon lämnar partistyrelsen och det verkställande utskottet. Vi kommer själva utreda det här. Dessutom har vi den här förundersökningen som är inledd, så får vi se var det landar, sa Peter Kullgren, Kristdemokraternas partisekreterare, till TT.

Szyber tar också time-out från förtroendeuppdraget hos AIK Fotboll.

Under onsdagskvällen förklarade KDs kommunikationschef Mia Widell partiets inställning till det inträffade.

Förtroendet för Caroline Szyber har skadats och därför lämnar hon nu partistyrelsen och det verkställande utskottet. Vi kommer själva utreda detta noggrant och dessutom har en extern utredning inletts.”

Mia Widell, Kristdemokraternas kommunikationschef – sms till Expressen 19 september 2018

Enligt åklagaren Joachim Zander är rubriceringen för närvarande misstänkt bedrägeri eftersom Caroline Szyber har begärt ersättning under falska premisser.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar