EU-topparna vill ha en egyptisk lösning – för att minska antalet migranter

Av | 20 september, 2018

EU-ledarna har samlats i Salzburg för att diskutera migration och brexit. Intresset är stort för att inleda samarbete med Egypten för att bromsa migrationsströmmarna från Nordafrika till Europa.

newsgram | Nynäshamn 20 september 2018

I dagarna har EUs stats- och regeringschefer samlats till ett informellt toppmöte som äger rum i staden Salzburg, Österrike. Detta för att under två dagar diskutera migration och brexit rapporterar Politico. EUs toppmöte inleddes på onsdagen med en spektakulär galamiddag i konserthallen och teaterbyggnaden Felsenreitschule. Utanför byggnaden möttes EUs höjdare av journalister. Italienskan Federica Mogherini gav en ledtråd till vad dom tänkte tala om, när hon var på väg in till middagen.

Mitt bidrag kommer att handla om att lyfta fram det goda arbete som vi tillsammans har gjort hittills på alla sidor av vår migrationspolitik, i synnerhet det starka politiska samarbete som vi har etablerat med Afrikanska unionen. Det har gett goda resultat. Antalet migranter som har kommit har aldrig varit så lågt. Men vi måste fortsätta arbeta på det här, sa Federica Mogherini, vice ordförande i EU-kommissionen och EUs höga representant för utrikespolitiska frågor och säkerhetspolitik.

EU-topparna inledde mötet med en middag på onsdagskvällen. Foto: Jüri Laas/Image: EU

Värdar för EUs informella toppmöte i Salzburg är Donald Tusk – Europeiska rådets ordförande – och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz – i invitationsbrevet till stats- och regeringscheferna skrev Tusk.

Det är värt att komma ihåg att egyptiska myndigheter har gjort kampen mot smuggling och människohandel till deras prioritet. Ett resultat av detta är att det inte har förekommit några oregelbundna avgångar från Egypten till Europa i år. Donald Tusk – Europeiska rådets ordförande

EU-ledarnas tittar alltså på en ”egyptisk lösning” med tredjepartsländer utanför Europa. Detta för att kunna minska antalet migranter som söker sig från Nordafrika och Mellanöstern till Europa skriver Brysselbaserade tidningen EUobserver. Enligt International Organisation for Migration – IOM – anlände endast 30 migranter från Egypten till Grekland och Italien under årets tre första månader. Siffrorna talar sitt eget språk.

Nu vill EU se liknande låga siffror hos alla andra nordafrikanska stater – någonting som skulle kunna bromsa upp migrationsflödet till Grekland, Italien och Spanien. En EU-källa i Bryssel uppger för EUobserver att ”man gillar den auktoritära regeringen i Kairo som bokstavligen lyckats stänga igen stränderna för flyktingar och invandrare som inte kan ta sig dit” – och därifrån vidare på en båt över Medelhavet till Europa.

Det här är en partner som tar sitt ansvar på allvar, en parter som vi kan samarbeta med rörande migration och mycket annat, sa anonyme EU-källan till EUobserver.

Tanken på att upprätta asylläger eller så kallade regionala landstigningsplattformar för migranter utanför Europa har varit officiell EU-politik sedan juni – då antog EUs stats- och regeringschefer en plan för att hitta samarbetspartners. Hittills har det inte gått så värst bra. Inga länder i Nordafrika eller någon annanstans har varit särskilt intresserade. Trots detta tros Egypten spela en viktig roll under diskussionerna om migration på EUs toppmöte i Salzburg.

Mycket tyder på att EU vill inleda ett närmare samarbete med Egypten, sa Ole Ryborg, DRs EU-korrespondent i dansk public services program DR Nyheder.

Tidigare i veckan reste Donald Tusk (v) och Sebastian Kurz (h) till Kairo för att träffa Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi (m). Foto: EGYPTIAN PRESIDENCY HANDOUT © Scanpix

För nyligen var Donald Tusk tillsammans med Sebastian Kurz på besök i Egyptens huvudstad Kairo. Efteråt sade bägge två att dom hade haft en ”mycket bra” dialog om migration med Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi.

Man hoppas bland annat på att man skulle kunna göra ett avtal med Egypten om att ta emot några av flyktingarna och migranterna som man har samlat upp i Medelhavet, så dom inte behöver transporteras till Europa, tillägger Ole Ryborg.

Nu planerar EU att hålla ett nytt toppmöte – EU-Arab League Summit – i Egypten i februari nästa år – då kommer ett sådant migrationsavtal komma på bordet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar