Centerpartiets ”ja” till gymnasieamnesti – en flirt med kvinnliga väljare?

Av | 24 april, 2018

Centerpartiet ställer sig bakom regeringens lagförslag om att ge ensamkommande migranter en ny chans till uppehållstillstånd genom studier på gymnasiet. Nu står de borgerliga partierna splittrade inför den stundande valrörelsen.

[newsgramNynäshamn 24 april 2018]

Centerpartiet meddelar på tisdagseftermiddagen att partiet stöder S/MP-regeringens lagförslag om att ensamkommande migranter som fått avslag på asylansökan skall få en ny chans till tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå rapporterar SVT. En så kallad gymnasieamnesti utfärdas alltså för unga ensamkommande migranter.

Lagförslaget – som fått hård kritik både från Lagrådet och Polismyndigheten – omfattar omkring 9 000 ensamkommande migranter, huvudsakligen afghaner.  Lagen är tänkt att träda i kraft 1 juli – alldeles lagom till den stundande valrörelsen.

Annie Lööf positionerar sig som asylaktivist inför den stundande valrörelsen. Foto: SVT

Kvinnoperspektiv i beslutsfattandet

Centerpartiets partiledare Annie Lööf försvarar beslutet på en presskonferens och hävdar att många migranter i den här gruppen – unga ensamkommande asylsökare – har hunnit komma in i det svenska samhället och lärt sig svenska.

Vi gör det för att de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, sa Annie Lööf.

För att kunna klubba genom lagförslaget innan sommaruppehållet krävdes Centerpartiets stöd – Vänsterpartiet har redan ställt sig bakom förslaget. Nu är de borgerliga partierna splittrade inför den kommande valrörelsen. Från Sverigedemokraternas sida är man kritisk.

Centerpartiet är ett naivt och populistiskt parti som låter känslor gå före lag och rätt. Det här är anmärkningsvärt. Ska man säga något positivt, så är det att det nu är uppenbart att alliansen inte längre existerar, sa Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, till SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar