Charlie Sheen: Jag är hiv-positiv

Av | 19 november, 2017

Efter flera års ihärdiga rykten gick slutligen den amerikanske skådespelaren Charlie Sheen ut offentligt med beskedet om att han är hiv-positiv. En världsnyhet som väcker stor glädje och beundran hos många världen över också härhemma i Sverige. Charlie Sheen är en hjälte”, säger Ann-Marie Kiriseya, ordförande för organisationen Angaza Sverige.

Skådespelaren Charlie Sheen berättade i dagens sändning av den amerikanska kanalen NBCs morgonprogram Today att han är hiv-positiv. Avslöjandet har spridit sig som en löpeld i hela världen. Det är ovanligt att kända personer kommer ut offentligt som hiv-positiva därför kan Charlie Sheens erkännande få stor betydelse för hiv-positiva i många länder.

Charlie Sheen är en hjälte. Han är en modig person och vi borde använda oss av honom som en förebild för afrikaner, säger Ann-Marie Kiriseya, ordförande och verksamhetsledare för organisationen Angaza Sverige.

Organisationen verkar för afrikaner bosatta i Storstockholm som bär på den livslånga sjukdomen. Nyheten om att Charlie Sheen är hiv-positiv möts av glädje hos flera andra experter som Dispatch International har talat med under tisdagen.

Det här är en jättebra nyhet för oss. Charlie Sheen blir ett levande exempel som bevisar att han kan leva ett bra liv för att han tar sina bromsmediciner och därför kan leva sitt liv som andra, säger Jeanne Masimango, migrantsamordnare på organisationen Noaks Ark Stockholm.

Det var en motvillig, men lättad, Charlie Sheen som berättade för världen att han under flera år utsatts för utpressningsförsök och en nyhet som skvallermedierna nu tänkt sig dra fram i offentlighetens ljus. Under måndagskvällen svensk tid började rykten cirkulera på sociala medier om att Charlie Sheen har hiv skvallret tog fart efter att NBC hade skickat ut ett pressmeddelande om att skådespelaren skulle komma med ett personligt avslöjande under tisdagsmorgonen.

Jag är här för att berätta att jag är hiv-positiv, sa Charlie Sheen i en exklusiv intervju med Todays programledare Matt Lauer.

De senaste åren har Charlie Sheen mest varit känd för ett omtumlande privatliv som slagits i spillror på grund av alkohol- och drogmissbruk, äktenskapliga problem och allt för många prostituerade kvinnor. Innan dess rankades Charlie Sheen som en av Hollywoods allra största manliga skådespelare med oförglömliga rollgestaltningar i klassiker som PlutonenWall Street och flera Scary Movie-filmatiseringar.

För fyra år sedan fick Charlie Sheen sin hiv-diagnos: Det är tre bokstäver som är svåra att smälta. Det är en vändpunkt i en människas liv, sa han.

I medierna blir det lätt offerrapportering kring personer som bär på hiv men det kan vara svårare för traditionella medier att belysa en drabbad världskänd skådespelare ur ett offerperspektiv.

Kända personer som bär på hiv gör stor nytta. Vi får hoppas att detta leder till ett större engagemang. För varje person som är öppen om sin hiv-diagnos bidrar till att skingra fördomar som kan leda till skamkänslor och stigmatisering, säger Jukka Aminoff, verksamhetsledare på organisationen Noaks Ark Stockholm.

Sjukdomsbeskedet slog hårt mot Charlie Sheen och ledde till depression, drogberoende och alkoholism. De senaste fyra åren har skådespelaren varit utsatt för återkommande utpressningsförsök från personer i hans omgivning. Nu behöver han inte längre frukta att någon sviker hans förtroende. På en direkt fråga från programledaren Matt Lauer om han fortfarande betalar människor för deras tystnad blir svaret.

Inte efter i dag, nej, sa Charlie Sheen.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 17 november, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar