Syrien och Indien inleder ett samarbete kring kontraterrorism för att tillsammans bekämpa Islamiska staten. I praktiken betyder detta att USA förlorar ytterligare makt till Indien, Kina och Ryssland som nu har tagit på sig ledartröjan för att få stopp på inbördeskriget i Syrien.
Syriens tillförordnade premiärminister och utrikesminister Walid Al Moralem (anlände i måndags 10 januari till New Delhi i Indien på ett fyradagarsbesök. Han ska träffa Indiens utrikesminister Sushma Swaraj och andra ledare från den västasiatiska regionen. Mötet väntas leda till att Indien ger president Bashar al-Assad och hans regim fortsatt stöd inför fredssamtalen i Syrien, rapporterar nyhetssajten India.
Från indiskt håll hoppas att mötet också ska leda till fördjupat samarbete med Syrien inom viktiga områden som kontraterrorism genom att dela på säkerhetsinformation. Detta för att Indien ska undvika hot från Islamiska staten, IS. Detta är första gången en högt uppsatt syrisk ledare besöker Indien efter att kriget bröt ut 2010. Indien har inte deltagit i några förhandlingar för att lösa krisen, men har varit ett starkt stöd för en syrisk-ledd process för att få slut på konflikten.
Från syrisk sida har man uppskattat Indiens stöd i FNs säkerhetsråd ända sedan krisen bröt ut i landet. Under den syriske utrikesministerns besök i New Delhi kommer man att diskutera situationen i Syrien och Irak och hur man kan expandera de bilaterala förbindelserna mellan länderna för att möta de hot som IS utgör också för Indien.
Syrien utfärdar inte längre visum till indier eftersom landet har haft problem med jihadister från Indien. Indien hoppas att veckans möte med den syriske utrikesministern ska bidra till frigivandet av 39 indier som tillfångatogs av IS I Irak för två år sedan. Indierna är sedan dess spårlöst försvunna.
Innan den syriske utrikesministern Walid Al Moualem kom till Indien besökte han Ryssland och Kina. Detta som ett led i Assad-regimens strategi att få internationellt stöd i de kommande fredsförhandlingarna i Geneve. Mer än 300 000 människor har dödats i inbördeskriget i Syrien de senaste fyra åren och sju miljoner syrier befinner sig på flykt i andra länder. USA och andra Västländer har försökt få till regimbyte i Syrien men både Ryssland och Kina har motsatt sig detta.
I praktiken betyder detta att USA förlorar ytterligare makt till Indien, Kina och Ryssland som nu har tagit på sig ledartröjan för att få stopp på inbördeskriget i Syrien.
Av Carl Gram
Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 13 januari, 2016.