Danmark bannlyser burka och niqab – hårda bud eller plakatpolitik?

Av | 5 juni, 2018

Kritiska röster höjs nu för att Danmarks förbud mot burka och niqab i det offentliga rummet är verkningslöst. Kontrajihadistiska bloggen Snaphanen talar om en ”impotent lösning” – medan 24-åriga Maria avslöjar att hon tänker fortsätta bära sin niqab.

[newsgramNynäshamn 5 juni 2018]

I torsdags satt fem niqabklädda kvinnor på åskådarplats i Folketingssalen och följde med politikernas debatt om att förbjuda bärandet av ansiktstäckande plagg såsom burka och niqab. En av kvinnorna, Maria 24 år, var införstådd med att förbudet mot ansiktstäckande plagg i det offentliga rummet skulle få bifall. Trots detta är hon djupt frustrerad över Folketingets beslut. Hon har burit niqab sedan år 2013.

Det är en massa blandade känslor, som går genom mig nu. Jag visste ju att den skulle antas, så jag är inte överraskad över det. Men det är helt galet och jag är frustrerad, säger Maria till den danska tabloiden Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet: När det har hunnit bli 1 augusti, vad tänker du då göra med ditt plagg?

Det märker jag när vi har kommit dit. Jag har inte tagit ställning till det ännu. Men jag tänker inte kasta den. Ingen ska bestämma vad jag ska ha på mig, säger Maria.

Ekstra Bladet: När du skall ut på gatan, blir det fortfarande i en niqab efter 1 augusti?

Ja, det blir det. Absolut, säger Maria.

Maria och fyra andra niqabklädda väninnor tillrättavisas under torsdagens debatt i i det danska Folketinget om förbud mot ansiktstäckande plagg. Video: Per Rasmussen

Hon berättar att hon inte alltid går omkring klädd i en niqab. Många av hennes väninnor gör likadant. Ibland bär dom niqab – andra gånger inte alls. Men hädanefter tänker Maria alltid gå klädd i en niqab.

Ekstra Bladet: Du berättar, att du inte alltid går omkring med en niqab. Har det varit en provokation att springa runt i den?

Kind of. Och vet du vad? Nu tänker jag ha den på jämt, säger Maria.

Efter omröstningen i torsdags stod det klart att en överväldigande majoritet i det danska Folketinget röstade för ett förbud mot att bära ansiktstäckande plagg såsom burka och niqab i offentliga miljöer. 75 röstade för – medan 30 röstade emot. Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti, Venstre och De Konservative röstade för förbudet – tillsammans med två parlamentariker från regeringspartiet Liberal Alliance som lät sin grupp rösta fritt i frågan. Dansk Folkeparti (red. dansk motsvarighet till Sverigedemokraterna) lade fram det första förslaget om att förbjuda ansiktstäckande plagg i det offentliga rummet för snart tio år sedan, år 2009.

Den officiella Danmark tar avstånd – inte bara med ord, men också i handling – till politisk islam. På det sättet gör Folketinget det tydligt för var och en, att den form av extremism och hjärntvätt som burka och niqab är uttryck för, är oacceptabelt i Danmark. Det är oförenligt med dansk kultur, sade Martin Henriksen, Dansk Folkepartis invandringspolitiske ordförande, i talarstolen i Folketinget.

Han tillade.

Det har tagit nästan 10 år att överbevisa en majoritet i Folketinget om, att vi skulle förbjuda burka och niqab i det offentliga rummet. Nu faller det på plats, och hädanefter bör Folketinget enligt Dansk Folkepartis åsikt arbeta vidare med nya initiativ mot islamiseringen av Danmark.

Burkaförbudet – en dansk avledningsmanöver?

Enligt den kontrajihadistiska danska bloggen Snaphanen kan burkaförbudet i Danmark ses som ännu en i raden av ”impotenta lösningar” på politiskt skapade problem.

Danska politiker sysselsätter sig med en sak, när det gäller mångkulturen: Att hålla befolkningen upptagen med prat, tills dom lämnar politiken, samtidigt som dom tillfogar nya skador till den ursprungliga skadan, eftersom dom är för fega för att låta bli. Och tills nu har det ju gått alldeles utmärkt.” Snaphanen – 31 maj 2018

Förbudet mot att bära ansiktstäckande plagg träder i kraft från och med den 1 augusti i år – den som trotsar förbudet kan få böter på 1 000 danska kronor. För den som bryter mot förbudet vid upprepade tillfällen kan böterna stiga till 10 000 danska kronor. I praktiken blir det upp till dansk polis på gatan att avgöra om böter ska utfärdas eller inte.

Förbudet gäller alla slags plagg som täcker ansiktet såsom lösskägg, masker och mössor. Det är täckandet av ansiktet som inte längre kommer tillåtas i Danmark. Flera andra länder i Europa har infört liknande maskeringsförbud de senaste åren till exempel Belgien, Frankrike och Österrike.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar