Danska (S) backar upp Dansk Folkepartis krav på paradigmskifte inom invandringspolitiken

Av | 29 augusti, 2018

Danska Socialdemokraterna stöttar Dansk Folkepartis krav på paradigmskifte inom invandringspolitiken. Pressen ökar nu på den borgerliga regeringen i Danmark att omvandla DFs skarpa förslag om återvändande till praktisk politik. Vänsterliberala partiet De Radikale är skakade över den snabba omsvängningen i dansk politik.

newsgram | Nynäshamn 29 augusti 2018

I början av augusti blev det känt att Dansk Folkeparti återigen kräver paradigmskifte inom dansk invandringspolitik – dom vill att återvandring står i fokus. Kravet på paradigmskifte är dock gammalt.

En grupp asylsökande och migranter på en dansk motorväg i september 2015. Nu vill danskarna att fler migranter återvänder hem. Foto: Ernst van Norde / Polfoto via AP

Redan i höstas försökte Dansk Folkeparti trumfa genom kravet om ett så kallat paradigmskifte under de kaotiska förhandlingarna med den borgerliga regeringen om en ny finanspolitisk överenskommelse i Danmark rapporterar dansk public service DR. Kravet hamnade dock mellan stolarna när Dansk Folkeparti och regeringspartiet Liberal Alliance började bråka om skattesänkningar.

Invandrings- och integrationsministern Inger Støjberg, Venstre, hann dock sammanställa ett utkast. Dansk Folkeparti kräver nu att det plockas fram igen. Innehållet har läckt till den danska morgontidningen Politiken. Det innehåller nio skarpa förslag för att komma tillrätta med invandringspolitiken.

Stora överraskningen verkar vara att danska socialdemokrater backar upp Dansk Folkeparti i kravet om paradigmskifte på invandringspolitikens område. Någonting som har väckt ramaskri i Danmark.

Det paradigmskifte som Dansk Folkeparti har presenterat, handlar ju om att en mycket stor grupp människor inte ska integreras, även om de ska vara här i många år, sa vänsterliberalen Sofie Carsten Nielsen, De Radikales integrationsspolitiska ordförande, till DR.

En pessimism som inte alls delas av de danska socialdemokraternas toppnamn på invandringspolitikens område.

När folk har behov av skydd, ska de ha det. Men när det blir fred i deras hemland, ska de skickas hem. Det fungerar inte som det är just nu. När vi ger flyktingar skydd, så är praktiskt taget allesamman kvar i Danmark resten av deras liv. Det är inte meningen med flyktingpolitiken, och det har aldrig varit det, säger Mattias Tesfaye, danska Socialdemokraternas invandringspolitiske ordförande, till DR.

Han erkänner öppet att han håller med om det mesta i Dansk Folkepartis kravlista på paradigmskifte.

Det finns saker vi inte är överens om, men vi är säkra på att vi kan göra en tillräckligt bred överenskommelse, som kan fortsätta på den bredd och stabilitet som har varit på invandringspolitikens område i några år.

Journalister på Politiken har alltså låtit honom titta på utkastet som den danska regeringen sammanställt utifrån Dansk Folkepartis kravlista för att kunna uppnå ett paradigmskifte inom det invandringspolitiska området. Enligt tabloiden Ekstra-Bladet lät det så här när socialdemokraten Mattias Tesfaye fick titta på utkastet.

  1. Ett nytt återvandringspolitiskt program måste sammanställas – det ska ersätta det nuvarande som fokuserar på integrerad integritetsskydd. Danska Socialdemokraterna positiva till förslaget!

  2. Det räcker inte med goda kunskaper om Danmark för att få stanna kvar i landet. Danska Socialdemokraterna positiva till förslaget!

  3. Oavsett ålder för så kallade flyktingbarn ska ingen hänsyn tas till anknytning till Danmark under de första 5 åren när man beslutar om uppehållsrätt. Danska Socialdemokraterna öppna för förslaget!

  4. Införande av ett krav där enskilda invandrare accepterar att asylrätt i Danmark är tillfälligt – och att han/hon är skyldig att frivilligt återvända hem när detta är möjligt. Danska Socialdemokraterna positiva till förslaget!

  5. För gruppen med tillfällig uppehållsrätt i Danmark ska nuvarande krav på danska kommuner att ordna permanent boende åt flyktingar tas bort när tidpunkten är lämplig. Danska Socialdemokraterna positiva till förslaget!

  6. Repatrieringsstödet höjs från 20.000 DKK till 156.543 DKK för flyktingar (primärt från Syrien) med tillfälligt skyddsbehov i Danmark – förutsatt att flyktingarna återvandrar inom tre år och innan dom kan ansöka om familjeåterförening i Danmark. Danska Socialdemokraterna positiva till förslaget!

  7. Om en flykting med tillfälligt skyddsbehov i Danmark avstår från rätten till familjeåterförening kommer 1.000 DKK/månad utbetalas till två familjemedlemmar i hemlandet. Danska Socialdemokraterna förkastar inte förslaget!

  8. Särskild bonus á 6.000 DKK för flyktingar med tillfällig uppehållsrätt som klarar av provet i danska (red. motsvarande SFI-undervisning) tas bort. Danska Socialdemokraterna skeptiska till förslaget.

  9. Nuvarande integrationsbaserad utbildning – IGU – upphör för flyktingar med tillfällig uppehållsrätt. Danska Socialdemokraterna skeptiska till förslaget.

Källa: Politiken – regeringsanteckningar ”Hjemrejseprogram – flyktninge med midlertidig beskyttelse” – utkast.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar