EUs budget i fara – Italien hotar använda veto

Av | 28 augusti, 2018

Trots löften från andra EU-länder vill inga ta hand om migranter som anländer till Italien i en strid flod – nu hotar den italienska regeringen med att lägga in veto för att blockera EUs kommande sjuårsbudget.

newsgram | Nynäshamn 28 augusti 2018

Ordkriget mellan Italien och EU-kommissionen i Bryssel trappas upp allt mer. Italien inleder nu en process för att blockera EUs kommande sjuårsbudget – detta efter att EUs medlemsstater har misslyckats fullgöra överenskommelsen från juni i år om att solidariskt dela på ansvaret för utomeuropeiska migranter som har anlänt till Italien.

Besvikelsen är stor från den italienska regeringens sida.

Vi kommer titta på alla tänkbara åtgärder i diskussionerna om EUs budget och blockera sådant som inte fungerar för oss. De andra länderna gör ingenting som inte är bekvämt för dem, sa Italiens vice premiärminister och tillika Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio i en direktsändning på Facebook i söndags uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Inget land vill sitta med Svarte Petter

För drygt en vecka sedan anlände 177 migranter på ett kustbevakningsfartyg till hamnen i Catania på Sicilien. Ett tag vägrade Italien låta migranterna kliva iland om dom inte kunde skickas vidare direkt till något annat EU-land. För att lösa den uppkomna situationen kallade EU-kommissionen representanter från EUs medlemsstater till ett hastigt möte i Bryssel i fredags. Sverige kom inte på mötet.

Intresset var svalt från EUs medlemsländer att ta hand om strandsatta afrikanska migranter på ett kustbevakningsfartyg i en hamn på Sicilien. Foto: EPA

Endast tio medlemsländer skickade representanter dit enligt nyhetsbyrån Reuters. Att döma av de senaste uppgifterna har samtliga migranter nu fått lämna kustbevakningsfartyget. Några kommer att skickas till Albanien och Irland – medan resterande stannar kvar i Italien. Nu känner sig Italien och Grekland överkörda. I en intervju på måndagen med den italienska tidningen La Stampa förklarade Luigi Di Maio att Italien är beredda att använda veto för att blockera EUs kommande sjuårsbudget om så behövs.

I runda tal handlar det om 1,14 biljarder euro mellan åren 2020 och 2027 som står på spel. Luigi Di Maio backades upp av kollegan från koalitionspartnern Lega.

Det finns ingen avsikt att lämna EU. Vi är kvar, men vill diskutera kostnaderna för att vara kvar i EU-samarbetet, med tanke på att man får allt mindre för pengarna, sa Matteo Salvini, Italiens vice premiärminister och inrikesminister, i en intervju med italienska tidningen Il Messaggero.

Beträffande EUs budget för nästa år måste Italien få stöd från andra medlemsländer för att kunna blockera den – om Italien håller tillbaka inbetalningar för innevarande budgetår kan EU-kommissionen komma att vidta rättsliga åtgärder.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar