Svenska kronan i fritt fall – ökad politisk risk tros urholka värdet

Av | 29 augusti, 2018

Valutahandlare verkar redan ha anpassat sig till politisk turbulens efter det nära förestående riksdagsvalet i Sverige. De senaste dagarna har den svenska kronans värde sjunkit till rekordlåga nivåer jämfört med euron.

newsgram | Nynäshamn 29 augusti 2018

Svenska valutan – kronan – handlas på bottennivåer som inte har skådats sedan den globala finanskrisen 2007-2008. Sverige går nämligen mot ett historiskt val i september. Ett val som kan förändra det politiska landskapet rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Från att tidigare ha varit känt som ett politiskt stabilt land – kan Sverige nu stå inför en höst fylld av politisk dramatik.

För femte dagen i rad rasade svenska kronan på onsdagen till nya rekordlåga nivåer jämfört med euron – kronan står nu på sin lägsta nivå på mer än nio år. Tidigare i veckan kom siffror som visar att detaljhandelns försäljning går sämre än förväntat.

Har finansmarknaderna börjat prissätta svenska kronan efter nytt politiskt landskap? SDs Jimmie Åkesson kan leda landets största parti efter riksdagsvalet. Foto: Matilda Ermeland

Enligt nationalekonomen Tino Sanandaji har Sverige lägre statsskuld än de flesta jämförbara länder, men ”den svenska privata sektorn är i relation till ekonomin världens sjätte mest skuldsatta”.

Vilken betydelse har den privata sektorns skulder för konjunkturutvecklingen?
Hushållen har en hög skuldsättning. Det gör ju att dom blir mer känsliga för om det händer negativa saker. Om det skulle bli någon kris i världen eller i Sverige och man blir rädd för att bli arbetslös eller om räntorna skulle stiga mer än vad vi tror, då kan hushållen komma att dra ner på sin konsumtion i större utsträckning än om de inte hade en så hög skuldsättning. Det kan göra att Sverige går in i en djupare lågkonjunktur än annars, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet, till newsgram.

I samband med att Riksbanken publicerar dess penningpolitiska rapport torsdagen den 6 september – endast tre dagar före riksdagsvalet – kommer man också tillkännage direktionens beslut om reporäntans nivå. Riksbankens räntepolitik påverkar svenska kronans värde. Men ett stort exportberoende, en svag krona och lägre räntor än någon annanstans har också betydelse. Mycket kan hända.

Förutom allt annat har vi det svenska valet att tänka på, utländska investerare betraktar valet som en riskfylld händelse jämställd med det italienska valet, Brexit och valet av Trump, sa Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Han konstaterar.

Det verkar som att kronan på senare tid har börjat prissättas med högre risk.

En svag krona kan få svåra konsekvenser för svenska hushåll.

Hur kan hushållens ekonomi påverkas om den svenska kronan fortsätter att sjunka i värde?

Det som kan hända är att importerade varor blir dyrare. Det blir dyrare att resa utomlands. Kronan blir ju mindre värd, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar