Recension: ”A quién le importa” – HIMNO World Pride 2017 Madrid

Av | 5 februari, 2018

En poppig version av discoklassikern ”A quién le importa” som sjuder av liv och glädje släpptes som officiell låt till förra årets WorldPride i Madrid.

[newsgramNynäshamn 5 februari 2018]

RECENSION: I en omarbetad elektropopversion av klassikern ”A quién le importa”  har man lyckats samla ihop gräddan av den spanska artisteliten som till en ljudmatta av medryckande elektropop bjuder på skönsång där alla brister ut i en magnifik kör på slutet av låten.

Egentligen är originalet till ”A quién le importa” en poprock-låt från mitten av 1980-talet, som i mina öron låter väldigt punkig. Det kan bero på att det som jag vid en första lyssning uppfattar som tuffa gitarr-riff och en allmänt uppkäftig attityd i grund och botten bara handlar om låtens textrader. För översatt till svenska betyder titeln ”A quién le importa” ungefär ”vem bryr sig egentligen?”. Budskapet handlar om att inte hänga upp sig på vad andra tycker och tänker – utan ta ödet i egna händer och gå sin egen väg genom livet. Någonting som fångade intresset hos den spansktalande delen av homosamhället. De senaste 20 åren har låten varit en kampsång för homosexuellas rättigheter.

Här syns några av de artister som samlades i musikstudion för att spela in temalåten till WorldPride förra året i Madrid.
Foto: cromosomaX

Den nya versionen är producerad av den spanska elektropop-duon Fangorias producent Juan Sueiro. Fangorias sångerska Alaska fick också sitt genombrott år 1986 som artist när hon som medlem i gruppen Alaska y Dinarama släppte singeln ”A quién le importa.

I den nya versionen innehar Alaska rollen som en slags primadonna i uppsättningen – medan de andra artisterna sjunger varsin textrad ungefär som i Band Aid och We Are The World. Det är många artister med imponerande röstresurser som låter sina stämmor sväva ovanpå den pulserande ljudmattan.

Allra bäst tycker jag om när operasångerskan Innocence inleder allt med en ljuvlig aria för att därefter gå över till sångerskan Marta Sánchez som rockar loss i musikstudion. Men det finns andra som också bjuder på spansk skönsång till exempel Javiera Mena, Chenoa och Soraya Amelas.

Den spanska discoduon Baccara som firade 40-årsjubileum förra året fick vara med på ett hörn. I mitt tycke har producenten Juan Sueiro lyckats skapa en spritt sprudlande glad danslåt. Den känns levande och modern.

När WorldPride Madrid avslutades lämnades värdskapet vidare i två delar. EuroPride till Sverige 2018 och WorldPride till New York 2019.

Av Carl Gram

Betyg:

  av fem möjliga.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar