Delstaten Kalifornien förbereder PG&E bailout

Av | 16 november, 2018

Myndigheten California Public Utilities Commission avvärjde på torsdagen konkurshot mot PG&E. Energijätten hotades av stämningar i mångmiljardklassen efter bränderna i Kalifornien. Inom kort vill kommissionen göra det möjligt för energibolag att lägga kostnaden för bränder hos kunderna.

newsgram | Nynäshamn 16 november 2018

Sent på torsdagen meddelade Michael Picker, chef för California Public Utilities Commission – CPUC, att han inte kunde föreställa sig att man skulle låta delstatens största energibolag PG&E Corp (Pacific Gas and Electrics, reds. anm) gå i konkurs uppger nyhetsbyrån Bloomberg. När detta blev känt fick aktierna i det skandalomsusade energibolaget fick en skjuts uppåt.

 

De senaste dagarna har energibolaget riskerat skadestånd i mångmiljardklassen, då det har blivit känt att företaget kan vara inblandat i det som utvecklades till våldsamma bränder som har härjat i den amerikanska delstaten Kalifornien sedan förra veckan.

Det är ingen bra policy om energibolag inte kan finansiera de tjänster och infrastruktur som delstaten Kalifornien behöver. De måste ha stabilitet och ekonomiskt stöd till varje dollar som de behöver nu, sa Michael Picker på presskonferensen.

Han bekräftade också uppgiften att han under en telefonkonferens som hölls av Bank of America ska ha sagt att han inte ville att PG&E skulle gå i konkurs. Istället vill kommissionen införa ett tillägg till en ny delstatslag som innebär att energibolag i framtiden kan flytta över kostnader för bränder till kunderna. En slags bailout.

Too big to fall

PG&E-aktiekurs har rasat 64 procent sedan 7 november eftersom investerare har befarat att energijätten skulle få stå till svars för de katastrofala bränder i norra delarna av Kalifornien som har skördat minst 50 människoliv, förstört tusentals hem och bränt ner över 140 000 hektar mark.

En brandman tittar ut över landskapen som står i lågor. Foto © Twitter

 

Enligt Bloomberg funderar lagstiftarna i Kalifornien också på att göra det möjligt för det skandalomsusade energibolaget att sälja obligationer som kan täcka förlusterna för de eldhavsliknande bränderna i Kalifornien. I ett pressmeddelande har PG&E redan meddelat att bolagets försäkring inte kommer räcka ”om utredningen visar att utrustning orsakat branden”.

Tidigare finns en lagstiftning där delar har kommit på plats enkom för att PG&E skulle klara av att täcka förlusterna från bränderna 2017 – en lagstiftning som också kan komma att omfatta årets bränder. USAs president Donald Trump har meddelat att han tänker resa till Kalifornien för att inspektera vad som har hänt.

 

Mycket tyder på att de allvarliga bränderna i Kalifornien kan bero på en gnista i någon form i elektronisk utrustning en kort stund före branden fick en explosiv spridning i den lilla staden Paradise som till stora delar har förvandlats till aska.

 

Myndigheterna i Kalifornien har släppt en preliminär lista med omkring 130 saknade personer i staden Paradise – majoriteten är äldre än 65 år uppger nyhetsbyrån Reuters. Från början saknades nära 230 personer. De flesta hemmahörande i den lilla staden Paradise som har 27 000 invånare. Mer än 8 900 bostäder och andra byggnader har brunnit ner till grunden i och runt staden Paradise – trots evakueringsordern stannade uppskattningsvis 50 000 personer kvar i trakten.

 

Många har förlorat anhöriga. Anna Dise, bosatt i Butte Creek Canyon väster om Paradise, berättar för KRCR TV att hennes pappa Gordon Dise, 66, omkom när han sprang tillbaka in i huset för att hämta saker när det kollapsade över honom. Anna Dise kunde inte fly i sin bil eftersom hettan fick däcken att smälta. För att överleva gömde hon sig i en grannes damm tillsammans med hennes hundar.

Allt hände så snabbt. Jag trodde aldrig att branden skulle röra sig så snabbt, sa Anna Dise.

Vittnesmål beskriver brändernas framfart som om de svepte fram med en ofantlig kraft. Människor och djur fångades levande i eldhaven. Men det är inte första gången som Kalifornien drabbas av våldsamma bränder. I oktober förra året brann det i Kalifornien. Det är inte heller första gången som det skandalomsusade energibolaget PG&E pekas ut som ansvarig för bränderna – sedan bränderna i oktober förra året kämpar PG&E fortfarande med betungande skadeståndsanspråk i mångmiljardklassen.

Av Carl Gram

 

Lämna ett svar