Svenska klassiker: ”Glorious” – Andreas Johnson

Av | 20 november, 2018

Andreas Johnson räknas än i dag som en av de stora stjärnorna på den svenska musikscenen. Till stor del kan han tacka detta för genombrottslåten ”Glorious” från 1999.

newsgram | Nynäshamn 20 november 2018

Andreas Johnson, 48, fick sitt stora genombrott 1999 med världshiten ”Glorious” från albumet ”Liebling”. Låten blev omedelbart en internationell hit och gick direkt in på engelska singellistans tredje plats, där den stannade kvar i flera veckor. Introduktionen till ”Glorious” börjar trevande för att sedan ta fart.

 

Musikvideon till ”Glorious” fick stor uppmärksamhet. Den spelades in i gasklockan i Göteborg. I öppningsscenen ligger Andreas Johnson utslagen på en säng och drömmer sig bort. Några sekunder senare drar låten igång. Egentligen har musikvideon ingen handling alls. Utan den blandar en spelning med bandet inuti gasklockan med Johnsons drömmar. På den här tiden följde många musikutbudet i tv-kanalen MTV – där spelades musikvideon nonstop.

Går man bakåt i tiden några år hamnar man i Stockholmsförorten Huddinge. För när Andreas Johnson fyllde 13 år började han skriva egen musik och spela bakgårdsrock med kompisarna i bandet Planet Waves. Musikaliskt inspirerades han av The Beatles, David Bowie och Lou Reed.

Skivbolaget släppte Andreas Johnsons låt ”Glorious” som vinylsingel. Ett samlarobjekt i dag. Foto: Discogs®

 

Men intresset för musik ärvde han från sina föräldrar. De var jazzmusiker och redan som barn fick han följa med på spelningar sent på kvällarna. Under uppväxten brukade hans mamma Marie sjunga jazzlåtar och evergreens ur American Songbook. Någonting han minns med glädje än i dag.

Jag har börjat närma mig mina föräldrars repertoar. Det är väldigt bra låtar, faktiskt. Ett riktigt gott hantverk. Kanske gör jag en sådan platta så småningom. Det är åtminstone min pappas största önskan, sa Andreas Johnson i en intervju med tidningen Allas för några år sedan.

 

 

Mamman var klasskamrat med Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Järvsö. De tyckte om att sjunga och blev med tiden populära vokalister i Hälsinglands folkparker.

Simon Brehm tog hand om Barbro och mamma träffade pappa som då var professionell jazztrummis. Mamma valde en annan bana än Barbro och blev musiklärare, konstaterar han.

När föräldrahemmet skulle juldekoreras var det sonen som fick plocka fram julpyntet.

Det var alltid min uppgift att sätta fram julkrubban, minns Andreas Johnson i Allas-intervjun.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar