Demokraterna avvisar Trumps förhandlingsbud

Av | 20 januari, 2019

USAs president Donald Trump presenterade en kompromiss i ett tal på lördagen – han vill komma vidare med budgetförhandlingarna med Demokraterna. Han vill ha pengar till att bygga muren mot Mexiko i utbyte mot att Demokraterna får skydd i tre år för barn till illegala invandrare. Demokraten Nancy Pelosi förklarade att Trumps kompromiss är ”oacceptabelt.”

newsgram | Nynäshamn 20 januari 2019

USAs president Donald Trump erbjöd Demokraterna – i ett direktsänt tal på lördagskvällen (svensk tid, reds. anm) – ett kompromisspaket om invandringspolitiken i ett försök att få slut på den snart månadslånga nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten, rapporterar Fox News.

I sitt tal till det amerikanska folket poängterar Trump farorna med öppen gräns som en ”väldigt bred och öppen inkörsport för kriminella och gängmedlemmar in i USA.” Han vill använda muren mot Mexiko för att öka den nationella säkerheten och därmed komma åt drogsmuggling, människosmuggling och barnhandel.

Om vi lyckas med detta, kommer vi ha den bästa möjligheten på lång tid att nå en tvåpartsinvandringsreform, och det kommer inte sluta här, utan fortsätta tills vi har gjort allt, sa president Donald Trump i det direktsända talet.

Han konstaterar.

Murar är inte omoraliska. En mur kan rädda många människoliv och sätta stopp för droger att välla in i vårt land. Det här är inte en betongmur från hav till hav. Det är stålbarriärer på högprioriterade platser.

USAs president Donald Trump höll ett direktsänt tal i Vita huset på lördagen. Foto: Alex Brandon/AP

 

I utbyte mot de 5,7 miljarder dollar i budgeten – vilket krävs för att kunna bygga en mur mot Mexiko – erbjuder Trump finansiering för att skydda 700,000 barn till illegala invandrare från att deporteras under en utökad period om tre år. Fram tills nu har dessa barn omfattats av Obama-administrationens DACA-program (Deferred Action for Childhood Arrivals, reds. anm).

Trumps förslag till kompromiss inkluderar också utökat skydd för 300,000 invandrare som har tillfällig uppehållsrätt i USA via TPS-programmet (Temporary Protected Status, reds. anm) – det här är en grupp krigs- och katastrofflyktingar kommer från länder som inte anses vara tillräckligt säkra för att kunna påbörja återvandring.

Enligt regeringskällor till Fox News är tanken att president Donald Trumps kompromissförslag ska ligga till grund för ett nytt lagförslag som ska upp i senaten nästa vecka. Det liknar en kompromiss som republikanen och senatorn Lindsey Graham har presenterat tidigare.

I en tweet kallar Graham förslaget ”Fantastiskt! Låt oss få det överstökat!

 

Den konservativa debattören Ann Coulter är däremot missnöjd. Hon tolkar Trumps kompromiss som att han föreslår allmän amnesti till illegala invandrare. Tvärtemot vad han lovade i presidentvalskampanjen 2016.

 

Innan Trump hunnit avsluta sitt tal gick demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, ut till amerikansk press och avfärdade Trumps förslag till kompromiss som ”oacceptabelt.” Hon menar att det är ett hopkok av tidigare förkastade förslag som inte återupprättar säkerheten i de här människornas liv.

Det är osannolikt att någon av dessa bestämmelser ensamt skulle gå igenom representanthuset, och tillsammans är de en ”non-starter.” För det första innehåller det här förslaget inte någon permanent lösning för drömmare (barn till illegala invandrare som befinner sig olagligt i USA eller har tidsbegränsade visum genom DACA, reds. anm) och TPS-mottagare som vårt land behöver och stöder, skriver Nancy Pelosi i en kommentar till Trumps utspel.

Enligt New York Times ställer sig flera toppolitiker från Demokraterna, såväl i senaten som representanthuset, på samma sida som Pelosi. De vill inte förhandla med president Donald Trump förrän den amerikanska statsapparaten öppnas igen. Trump vill också avsätta 800 miljoner dollar till humanitär hjälp vid gränsen, samt avsätta ytterligare 800 miljoner dollar till teknik i kampen mot droger, uppger SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar