Kina tvingar kristna byta ut Jesusbilder mot kommunistisk propaganda

Av | 21 januari, 2019

Det religiösa förtrycket mot kristna i Kina hårdnar allt mer. Nu tvingar lokala tjänstemän kristna att plocka bort helgonbilder och ersätta dem med kommunistisk propaganda. Experter menar att läget för kristna är det värsta sedan kulturrevolutionens dagar.

newsgram | Nynäshamn 21 januari 2019

Allt fler rapporter beskriver samfällt hur situationen har försämrats för kristna i Kina på sistone. Inte sedan kulturrevolutionens dagar på 1960-talet har kristna förföljts i sådan omfattning som i dagens Kina. Då försökte myndigheterna bokstavligen sopa bort all religiös tro i Kina, uppger Epoch Times. Nu har förföljelserna av kristna tagit ny fart i Kina. Kristna förföljs, fängslas och kommunistiska partitjänstemän beordrar tvångsrivning av kyrkor och nedtagning av kors från kyrkofasader.

Men det förekommer också andra former av övergrepp mot kristna i Kina.

 

En ny rapport avslöjar att den kommunistiska regeringen i Kina tvingar kristna att ersätta Jesus-affischer med nya som föreställer olika kommunistiska ledare. Predikostolar görs om till nöjesscener för uppträdanden av olika slag, uppger the Christian Post. I oktober fick den 85-årige Fei Zhongju i Xiayi oväntat besök av några statliga tjänstemän. Han glömmer aldrig den dagen.

Om vi kommer tillbaka för en inspektion och upptäcker att du inte har hängt upp ordförande Maos porträtt kommer vi dra in dina förmåner för fattigdomsbekämpning, sa tjänstemännen till Fei Zhongju.

Nu går tjänstemän på kinesiska myndigheter från stad till stad och kräver att kristna helgonbilder byts ut mot nya som föreställer kommunistpartiets ordförande Mao Zedong och Kinas nuvarande president Xi Jinping.

Nära 1,400 kristna föremål har förstörts i Xiayi, Henan-provinsen, sedan februari 2018. Xin’an, Henan-provinsen, har utsatts för återkommande räder och alla religiösa symboler har plockats bort.

Kristna i de centrala delarna av Henan-provinsen har klagat över att myndigheterna förvandlar kyrkor till teatrar, spellokaler och andra typer av nöjesställen.

Kristna förföljs i Kina. Exempelvis kan predikostolen i en församling göras om till en scen för uppträdanden. Foto © YouTube

 

Regeringsdokumentet ”Compilation of Special Operation Exemplary Cases” från 2018 är vägledande hur kinesiska myndigheter ska agera mot religiösa.

Den som hänger upp porträtt av Jesus eller bilder av kors måste riva ner dem och ersätta dem med porträtt av ordförande Mao och Xi Jinping. Det är Centralkommitténs politik, sa en regeringsföreträdare enligt online-magasinet Bitter Winter.

Enligt Open Doors USA (en fristående missionsorganisation som stöder förföljda kristna i 70 länder, reds. anm) hamnar Kina på plats 27 på den senast publicerade World Watch-listan över länder där kristna får utstå allvarliga övergrepp för sin kristna tros skull. Jämfört med föregående års publicering har Kina klättrat 16 platser på listan.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar