Duo sålde narkotika för miljonbelopp på darknet

Av | 12 oktober, 2020

Två personer har suttit häktade sedan i mars misstänkta för försäljning av narkotika och läkemedel via näthandelssajter på darknet. Nu meddelar åklagaren att hon kommer väcka åtal mot de två misstänkta rörande grovt narkotikabrott i bland annat Skövde och Halmstad.

newsgram | Nynäshamn den 12 oktober 2020

| INTERNETS UNDRE VÄRLD | Två personer kommer åtalas för försäljning av narkotika och läkemedel via näthandelssajter på darknet, som är en del av internet, uppger SVT. Enligt åklagaren har duon sålt knark vid 7 700 tillfällen med början 2016 – ”inkomsten” från handeln med narkotika och läkemedel uppgår till mer än 7,6 miljoner kronor.

Knarkhandel via näthandelssajter på darknet är ett globalt problem. Illustration: Getty Images

 

På måndagen blev det känt att åklagaren kommer lämna in åtal om synnerligen grovt narkotikabrott till Skaraborgs tingsrätt senare i veckan. De två misstänkta har suttit häktade sedan i mars. De sålde narkotika på darknet varav en del har distribuerats utomlands bland annat till Australien, Japan och USA.

Ärendet rör sig om sammanlagt 7 676 överlåtelser av narkotika till ett sammanlagt värde om minst 7 623 167 kronor, allt sedan 2016 fram till våren 2020. Försäljning och administration har inledningsvis skett från en bostad i Halmstad och därefter från en lägenhet i centrala Skövde, säger kammaråklagare Sofia Karlsson, i ett pressmeddelande på måndagen.

Åklagarmyndigheten har samarbetat med olika specialiteter inom polisen

Polisen i Skaraborg har under hösten arbetat med två stora ärenden där personer köpt narkotika på nätet. I dag är det skrämmande lätt att köpa olagliga droger via internet, säger Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen i polisområde Skaraborg, i en skriftlig kommentar.

I början av året avslöjade tjeckisk polis två omfattande globala droghandelsoperationer på darknet som administrerades från Tjeckien, skriver Remix News. De misstänkta tjeckerna använde virtuell valuta och krypterad kommunikation som browsern Tor när de sålde droger på darknet och skickade iväg godset till användare över hela världen. Kodnamnen på de två operationerna var Airbus och Komp – i det första fallet arresterades fem personer i åldern 25 till 28 år medan en person arresterades i det andra fallet. Enligt Remix News uppger tjeckisk polis att fler arresteringar vara aktuella.

I den svenska darknet-operationen som misstänks ha skötts från två bostäder i Skövde och Halmstad har många av köparna kunnat identifierats enligt åklagaren Sofia Karlsson. Rättegången är planerad att starta den 23 oktober.

På onsdag kommer åklagarmyndigheten och polisen ha en gemensam presskonferens i samband med att åklagaren väcker åtal mot de två misstänkta.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar