Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa har spridit sig till Uganda

Av | 14 juni, 2019

Nära 1,400 människor har mist livet i den fruktade blödarfebern ebola i Kongo-Kinshasa – tidigare i veckan kom rapporter om de första ebolafallen i grannlandet Uganda. WHOs expertkommitté diskuterar på fredagseftermiddagen situationen och om läget är så pass allvarligt att man måste utlysa globalt nödläge på grund av ebolaepidemin i södra Afrika.

newsgram | Nynäshamn 14 juni 2019

| AFRIKA | Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa är den andra största i historien. Runt 1,400 människor har mist livet i den fruktade blödarfebern sedan utbrottet i augusti förra året. Nu kommer rapporter om att en 5-årig kongolesisk pojke och en äldre kvinnlig släkting ska ha insjuknat och dött av ebola i grannlandet Uganda.

Ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa började i augusti förra året. Sedan dess har över 1,400 människor mist livet i det som experter kallar för det andra största ebolautbrottet i historien. Foto: Sergio Ramazzotti/ DER SPIEGEL

 

Världshälsoorganisationen öppnade tidigare på fredagseftermiddagen sitt expertmöte som ska avgöra om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa – som spridit sig till Uganda den här veckan – utgör ett globalt hot mot människors hälsa. WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus skrev på Twitter att kommittén ska ”granska och komma med rekommendationer gällande ebolautbrottet”, rapporterar Associated Press (AP). Ett officiellt uttalande från WHO väntas på fredagskvällen.

 

Fox News har följt familjens öde. De berättar att pojkens mamma hade tagit honom och hans bror från Uganda till Kongo-Kinshasa, där pappan var sjuk. Enligt WHO ska pappan ha dött av ebola och de som sörjde honom ska ha blivit smittade. Familjen återvände till Uganda via en vandringsled mellan länderna. Den 5-årige pojken, hans mamma och mormor, tillsammans med flera andra barn, stoppades vid en gränspost i Bwera innan de skulle korsa gränsen till Uganda. Ett dussintal av dem visade redan symptom på ebola.

Hälsoministeriet i Kongo-Kinshasa ska ha sagt att de 12 placerades i ett isoleringscentrum. Det har senare framkommit uppgifter om att gruppen i själva verket blev tillsagda att stanna kvar på platsen tills de kunde transporteras vidare till en behandlingsenhet för ebola, rapporterar AP. Utan att någon gjorde något kunde de sex familjemedlemmarna ta sig in i Uganda.

Många undviker gränsstationer och använder små gångstigar och det är svårt för oss att följa kontakterna, säger Dr. Dominique Kabongo.

När familjemedlemmarna anlände till Uganda möttes de upp av myndighetsrepresentanter som såg till pojken fick vård medan hans anhöriga isolerades och testades för ebola på Kagandosjukhuset. Pojkens morbror är en av de sju misstänkta ebolafall som nu har identifierats i Uganda. I Kongo-Kinshasa har fem familjemedlemmar som stannade kvar testats som positiva. Läget är betydligt stabilare i Uganda jämfört med östra Kongo, enligt Fox News. Nära 4,700 personer inom sjukvården har vaccinerats. WHO kommer skicka ytterligare 3,500 doseringar avsedda för sjukvårdspersonal och personer som haft kontakt med insjuknade. Experter menar att de första fallen av ebola i Uganda är tragiska, men inte förvånande.

Medan Uganda är väl förberedda, kan vi förvänta oss, och borde planera för fler fall i Kongo-Kinshasa och grannländerna, sa Dr. Jeremy Farrar på Wellcome Trust som finansierar forskning kring vaccin mot ebola.

EU meddelade på torsdagen att man tillför ytterligare 3,5 miljoner euro för att bekämpa ebola. Pengarna är avsedda att användas i Kongo-Kinshasas grannländer Uganda och Sydsudan. Tidigare har EU avsatt 17 miljoner euro för att hantera ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och preventiva åtgärder i Uganda, Sydsudan, Rwanda och Burundi.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar