En koranskola pekas ut som medskyldig till dubbelmordet på en dansk och norsk kvinna i Marocko

Av | 15 juni, 2019

I slutet av förra året mördades en dansk och en norsk kvinna bestialiskt av några marockanska män i Atlasbergen. Nu vill den danska familjens juridiska ombud att staten Marockos och en koranskolas ansvar för dubbelmordet på de två skandinaviska kvinnorna prövas.

newsgram | Nynäshamn 15 juni 2019

| ANSVARSUTKRÄVANDE | En marockansk koranskola är medskyldig till dubbelmordet på danska Louisa Vesterager Jespersen och norska Maren Ueland. Det menar åtminstone den danska familjens advokat, som anser, att koranskolan och organisationen bakom bör åtalas i domstol.

Organisationen är en fundamental del av fallet. Det är staten Marocko också, men organisationen är mycket viktig. Den är direkt och indirekt ansvarig för morden, sa advokaten Khalid El Fataoui till norska NRK.

Han kallar skolan för grogrund för terror. De två skandinaviska kvinnorna hittades döda 17 december i ett ödsligt bergsområde cirka en timmes körsel från Marrakech. Kvinnorna hade under några dagar varit på vandringstur i Atlasbergen, där de campade. De bestialiska morden på den danska och norska kvinnan filmades och videon fick stor spridning på sociala medier över hela världen.

Minnesstund för 28-åriga norskan Maren Ueland (tv) och 24-åriga danskan Louisa Vestager Jespersen (th). Kvinnorna hittades mördade i Atlasbergen, Marocko, i mitten av december förra året. Rättegången i Marocko mot 23 åtalade män tros pågå tills oktober. Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix

 

Den grymma avrättningen av två unga skandinaviska kvinnor på semester i Nordafrika väckte bestörtning i hela världen. Danmarks dåvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen kallade dubbelmordet för en terrorhandling. I ett skriftligt uttalande säger han att: ”mycket tyder nu på, att morden kan vara politiskt motiverade och därmed en terrorhandling.” Løkke Rasmussen fortsätter och säger att: ”Det visar, att det fortfarande finns mörka krafter, som med våld vill bekämpa oss och det sätt som vi lever på. Det gör mig arg, men också fast besluten om, att vi aldrig får ge upp och ge efter.”

 

Flera av de åtalade har vid tidigare tillfällen bekräftat att de har studerat den islamiska rätten sharia vid en koranskola i Marrakech. Under rättegången har den danska familjens juridiska ombud Khalid El Fataoui sagt att skolan kan kopplas till de marockanska myndigheterna. Han hävdar att myndigheterna återöppnade skolan efter det att den stängdes i 2009. Han menar att det beror på att den dåvarande justitieministern inför ett val ville öka väljarstödet. Någonting som de marockanska myndigheterna förnekar. Dessutom menar El Fataoui att det finns en nära koppling mellan koranskolan och Saudiarabien.

Rättegången mot de 23 män som misstänks för att antingen ha mördat eller medverkat till morden på Louisa Vestager Jespersen och Maren Ueland beräknas vara klar i oktober. De tre huvudmisstänkta ska enligt åtalet ha begett sig till Atlasbergen utanför Marrakech för att leta upp några turister som de kunde mörda. En fjärde man som befann sig på platsen filmade det bestialiska dubbelmordet på kvinnorna där männen svär trohet till terrororganisationen Islamiska Staten (IS). Detta framgår av rättegångshandlingar som den norska tidningen VG har kommit över.

Advokaten Khalid El Fataoui väcker en minst sagt viktig fråga om skuldbördan när han vill lägga en del av skulden för dubbelmordet på koranskolan och de marockanska myndigheterna. Härhemma behöver det också städas rent. De opinionsbildare som vanligtvis förespråkar fortsatt mångkulturellt experiment i Sverige har dragit sig undan debatten, samtidigt som tongivande invandringskritiker har flyttat fram sina positioner.

Borgerliga Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi skrev på hans Facebook-sida att videon är det värsta han sett: ”Råkade se filmklippet som cirkulerar. Där en av dem får huvudet avskuret. Önskar jag hade det osett. Jag har sett många hemska saker. Ett tag kände jag ett ansvar som journalist att se filmklippen som IS (och AQ) släppte. Men detta filmklipp jag såg, det var värre. Det är det värsta jag någonsin har sett. Det kommer hemsöka mig.”

Högerprofilen Christian Klingspor kritiserade vänsterliberala Dagens Nyheter (DN) för att relativisera ”halshuggningen av de två flickorna i Marocko som ”… hittades döda på måndagen med knivskador på halsen.” Men DN var inte ensamma om att tona ned den grymma avrättningen av de skandinaviska kvinnorna i Marocko. Medieföretagen SVT/TT gjorde sig också skyldiga till samma brott.

 

Danska invandringskritikern Tania Groth går rakt på sak och lägger en stor del av skulden på Frankfurtskolan: ”Yes, the ironi of the beheading of these two young Scandinavians in Morocco is indeed striking. Though the oppression of real Europeans has not just begun by a far stretch, it began many years ago in the Frankfurt School and has since been implemented in schools and culture, etc.

 

Av Carl Gram

Lämna ett svar