En 25-årig man åtalas – jagade renar med lastbil

Av | 22 december, 2020

En lastbilschaufför jagade en renflock i över 200 meter på en hal isväg med sin lastbil i Arjeplog. Mannen filmade händelsen och lade ut klippet i sociala medier – nu åtalas han misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot rennäringslagen.

newsgram | Nynäshamn den 22 december 2020

| BROTT PÅ SOCIALA MEDIER |  En sameby har anmält en 25-årig man efter att denne jagade en renflock med sin lastbil längs väg 95 i Arjeplog. Händelsen ägde rum den 27 november 2019 och i förhör uppger mannen att det var ett dåligt skämt.

Mannen jagade en renflock med sin lastbil på en hal isväg i trakterna av Jäckvik i Arjeplogs kommun. Skärmbild: Privat/SVT

Nu står 25-åringen åtalad misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot rennäringslagen, rapporterar SVT. I åtalet går det att läsa att mannen jagat renflocken i över 200 meter på hal isväg i en fart av minst 30 kilometer i timmen. Renarna tvingades springa för sina liv för att inte bli påkörda av mannen.

Lastbilschauffören filmade händelsen och lade ut klippet på en öppen gruppsida i sociala medier. Filmen visar att mannen körde långsamt och tutade högt för att fösa renflocken framför lastbilen. Filmen blev viral och efter drygt en timmes tid hade över 200 personer kommenterat mannens agerande i mestadels negativa ordalag.

Åklagaren Henrik Wallin menar att mannen begick gärningen med uppsåt eller grov oaktsamhet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar