Svenska klassiker: ”Mer jul” – Adolphson & Falk

Av | 24 december, 2020

Duon Adolphson & Falk fick sitt stora genombrott med låten ”Blinkar blå” som spelades flitigt i radioprogrammet Eldorado i 1981. Inför juletid hörs fortfarande klassikern ”Mer Jul” i radion och hemma hos många svenskar. Det är en julsång där lekfulla elektroniska toner blandas med ljudklipp från ett julprogram med Kalle Anka och hans vänner.

newsgram | Nynäshamn den 24 december 2020

| SVENSKA JULSÅNGER | Ett sätt att komma i rätt slags julstämning inför julafton är att lyssna på gamla och nya jullåtar. En av de allra populäraste svenska julsångerna är Adolphson & Falks klassiker ”Mer jul”, uppger musiktjänsten Stim. I år hamnade låten på en 2:a plats i konkurrens med kända svenska jullåtar som ”Happy New Year”, ”Jag kommer hem igen till jul” och ”Jul jul strålande jul”. Framgångarna tog fart när duon fick en förfrågan att skriva två speciallåtar till radioprogrammet Eldorado i 1981 varav den ena är ”Mer jul”.

I starten inspirerades Adolphson & Falk av amerikansk folkrock. Bilden är tagen 1969. Foto: Ulf Eriksson

Tomas Adolphson och Anders Falk har hunnit bli 71 år gamla båda två. De började spela ihop under värnplikten på Försvarets radioanstalt (FRA) 1968. De upptäckte snabbt att de hade gemensamma musikaliska intressen och båda var beundrare av Simon & Garfunkel och The Beatles. En sak ledde till en annan.

Vi började göra musik tillsammans på våra lediga stunder. En demokassett och många smågig senare hade vi uppnått vårt första mål och satt där, glada och stolta, med ett skivkontrakt i händerna, säger Anders Falk till musiktidningen Zero.

Under sjuttiotalet släppte duon några singlar och vinylplattan ”Nattexpressen” och medverkade i Melodifestivalen 1979 med bidraget ”Tillsammans”. Det stora genombrottet för Adolphson & Falk kom med singeln ”Blinkar blå” som radioprofilen Kjell Alinge ofta spelade i kultprogrammet Eldorado i 1981. Ursprungsversionen av ”Mer jul” spelades i programmet i december samma år och 1984 släppte Adolphson & Falk en omarbetad version av låten som singel. Dessutom hade duon en listetta med låten ”Ifrån” under två veckor våren 1986 i musikjournalisten Kaj Kindvalls radioprogram Trackslistan. Men syntduons paradnummer är förstås julklassikern ”Mer jul” – en låt som genom årens lopp har blivit ett stående inslag i julfirandet i många svenskars hem.

Tomas Adolphson och Anders Falks status som pionjärer inom tidig skandinavisk electropop är resultatet av lagarbete. De har varit del av en kreativ musikalisk miljö bestående av producenten Lars-Göran ”LG” Nilsson, musikern och kompositören Greg FitzPatrick och ljudteknikern Dag ”Dagge” Lundquist som stått i bakgrunden och hjälpt till att skapa duons framgångsrika elektroniska ljudkulisser. Från att ha spelat gitarr och sjungit på låtarna bytte duon musikalisk inriktning till banbrytande elektronisk musik i popformat med låtarna ”Blinkar blå” och ”Mer jul”. Det var Greg FitzPatrick som visade dem vägen.

Vi tyckte att det var väldigt spännande att komma in i en ny musikalisk värld. Vi hade ju harvat runt med våra gitarrer i många år och var sugna på en ny utmaning. Syntljuden kändes som framtiden! säger Tomas Adolphson till musiktidningen Zero.

All den lekfullhet som kommer till uttryck i ”Mer jul” tyder på att de måste ha haft roligt ihop under inspelningarna i musikstudion. De varvar en lättnynnad melodislinga och en underfyndig text med ett ljudklipp från tv-programmet Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul för att ordna den rätta julkänslan i ”Mer jul”. Varken för mycket eller för litet av någonting. Utan lagom av allting.

Framgångarna har hjälpt till att göra Tomas Adolphson och Anders Falk till respekterade namn i musikerkretsar. Här framför duon en akustisk version av ”Mer jul” inför musikerkollegor i tv-programmet ”Moraeus med mera”.

I 2018 firade Adolphson & Falk 50-årsjubileum genom att bege sig ut i landet med en jubileumsturné i tolv städer och ge ut en platta med nya låtar. Men duons glansperiod var på 1980-talet med hitlåtar som ”Blinkar blå” och ”Mer jul”.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar