Le Pens & Salvinis nya EU-grupp kommer heta Identitet och demokrati

Av | 16 juni, 2019

Marine Le Pen och Matteo Salvini presenterade sin nya grupp i Europaparlamentet på torsdagen. Alliansen kommer heta Identitet och demokrati (ID) och blir den femte största gruppen i parlamentet med 73 ledamöter.

newsgram | Nynäshamn 16 juni 2019

| EU-PARLAMENTET | Marine Le Pens och Matteo Salvinis nationalistiska allians i Europaparlamentet har nu fått ett officiellt namn. Den kommer heta Identitet och demokrati (ID). Alliansen har 73 av 751 platser i Europaparlamentet – vilket gör det till den femte största politiska gruppen i parlamentet.

Vi har förändrat den politiska spelplanen för Europeiska unionen, sa Marine Le Pen på en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

ID-gruppen blir en helt ny konstellation i Europaparlamentet bestående av partier från den gamla politiska gruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF) och några nya partier. Lega Nords EU-parlamentariker Marco Zanni valdes som gruppledare för Identitet och demokrati medan Nicolas Bay från franska Nationell Samling valdes som ställföreträdande gruppledare.

Zanni har gjort en blixtkarriär inom Matteo Salvinis nationalkonservativa parti Lega Nord. Han valdes in i Europaparlamentet 2014 för Femstjärnerörelsens räkning. När 5SM försökte ansluta sig till den liberala gruppen ALDE lämnade han partiet och EFDD-gruppen och blev istället politisk vilde.

Heta framtidsnamn inom europeisk politik? Marine Le Pen och Gerolf Annemans från Vlaams Belang tar en selfie medan Marco Zanni (tv) och AfD-ledaren Jörg Meuthen (th) tittar på. Foto: Virginia Mayo/AP

 

I samband med att Marine Le Pen grundade ENF anslöt han sig till hennes politiska grupp och gick med i Lega Nord i 2018. Nu sluts cirkeln när han får överta det politiska ledarskapet för Le Pens och Salvinis gemensamma europeiska projekt. Enligt Zanni tar gruppen avstånd från skapandet av en ”europeisk superstat.” Dessutom säger han att gruppen kommer jobba för frågor som att den inre säkerheten ska stärkas i Europa.

Inget av dessa partier vill förstöra EU, vi är här för att få till stånd en radikal förändring, sa Marco Zanni på torsdagens pressträff.

Sannfinländaren Jussi Halla-aho säger att partierna inte tänker upprepa misstaget från 2014 då de nationalistiska och populistiska partierna splittrades i fyra olika europeiska partier. Målsättningen är att ID-gruppen ska fokusera på sådant som förenar partierna, inte det som skiljer dem åt.

 

De partier som bland annat kommer ingå i ID-gruppen är italienska Lega Nord, franska Nationell Samling, tyska Alternative für Deutschland, danska Dansk Folkeparti och finländska Sannfinländarna. Men det är fortfarande möjligt för andra partier att ansluta sig till Identitet och demokrati. Just nu uppvaktar man andra partier att gå med i gruppen.

Budskapet till alla de partier som har en radikalt annan syn på Europa, om vi kan arbeta tillsammans … då skulle det gynna oss alla, sa Marco Zanni.

Enligt Europaparlamentets presstjänst förväntas det nationalkonservativa och euroskeptiska partiet Forum för demokrati (FvD) från Nederländerna att gå med i den EU-kritiska och nationalistiska partigruppen Europas konservativa och reformister (ECR).

Tidigare i veckan meddelade det spanska partiet Vox att man bett om att få gå med i ECR-gruppen. I media cirkulerar uppgifter för närvarande om att Viktor Orbáns parti Fidesz också funderar på att ansluta sig till samma grupp i Europaparlamentet.

Av Carl Gram

FAKTA: Antal platser för partigruppen Identitet och demokrati (ID) i Europaparlamentet 2019

27 MEPs – Lega Nord (Italien)

23 MEPs – Nationell Samling (Frankrike)

11 MEPs – Alternative für Deutschland (Tyskland)

3 MEPs – Vlaams Belang (Belgien)

3 MEPs – Frihetspartiet FPÖ (Österrike)

2 MEPs – Frihet och direktdemokrati (Tjeckien)

2 MEPs – Sannfinländarna (Finland)

1 MEP – Dansk Folkeparti (Danmark)

1 MEP – Estlands konservativa folkparti Ekre (Estland)

Källa: Politicalite

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar