Student satte eld på sig själv – nu kräver franska studenter ministerns avgång

Av | 13 november, 2019

I ren förtvivlan över sin dåliga ekonomi satte en 22-årig student eld på sig själv i fredags. Under tisdagen demonstrerade studenter runt om i Frankrike för att uttrycka stöd för 22-åringen samtidigt som dom krävde den ansvariga ministern Frédérique Vidals avgång.

newsgram | Nynäshamn den 13 november 2019

| STUDENTPROTESTER | Franska studenter har demonstrerat över hela landet för att protestera mot otrygghet och levnadsvillkor, och samtidigt uttrycka stöd för en ung man som satte eld på sig själv förra veckan, rapporterar EuroNews. En 22-årig man satte eld på sig själv i fredags framför en universitetsbyggnad i Lyon några timmar efter det att han publicerat ett inlägg på sociala medier där han berättade om sina ekonomiska svårigheter. Nu svävar han mellan liv och död på ett sjukhus med 90-procentiga brännskador.

Studenter demonstrerar i Frankrike mot den politik som Nicolas Sarkozy, François Hollande och Emmanuel Macron fört de senaste åren. Foto: AFP

 

Studenten skrev på Facebook att han inte fått någon ekonomisk hjälp från universitetet och att han därför tvingats kämpa för att överleva.

 

På tisdagen samlades uppemot tusen personer på platsen för att visa stöd. I Paris demonstrerade flera hundra personer utanför studentorganisationen CROUS kontor – sedan begav dom sig vidare till det närliggande ministeriet för högre utbildning. Tumultartade scener utspelades när demonstranterna slog sönder en ytterdörr för att komma in till den främre innergården och kräva Frédérique Vidals avgång från posten som minister för högre utbildning, forskning och innovation. I ett uttalande ska Vidal ha fördömt studentprotesten eftersom demonstranterna använde våld för att komma in på innergården.

 

Liknande demonstrationer ägde rum i bland annat Lille, Bordeaux, Toulouse, Montpellier, Nantes och den 22-åriga studentens hemstad Saint-Etienne.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar