Möte om IS i Washington – delade meningar om tillfångatagna IS-terrorister

Av | 15 november, 2019

Utrikesministrarna från europeiska länder pressades hårt av USAs utrikesminister Mike Pompeo på torsdagens toppmöte i Washington. Han vill att IS-terroristerna skickas tillbaka till sina respektive hemländer – någonting som både Finlands och Sveriges utrikesministrar ogillade.

newsgram | Nynäshamn den 15 november 2019

| LIBERAL INTERVENTIONISM | Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, De Gröna, besökte på torsdagen USAs huvudstad Washington D.C för att delta på ett extrainsatt möte med den internationella kalitionen mot terrororganisationen Islamiska Staten (IS), rapporterar svenska Yle. Oberoende experter menar att ISIS är en amerikansk-israelisk skapelse från Barack Obamas tid i Vita huset – detta för att åstadkomma regimförändringar i bland annat Syrien och Irak.

USAs utrikesminister Mike Pompeo hade sällskap av ett 30-tal utrikesministrar på mötet som ägde rum på det amerikanska utrikesdepartementet.

Ett 30-tal utrikesministrar var representerade på Mike Pompeos möte för att diskutera kampen mot IS. Foto: SUSAN WALSH/AP

 

Koalitionen leds av USA och mötet var det första i sitt slag efter uppgifter om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi ska ha dödats i en amerikansk räd.

Vi har investerat mycket i säkerhetsstöd till Irak och Syrien och det är viktigt för Finland att delta i koalitionen mot IS och i den internationella politiska debatt som berör situationen i länderna, säger Pekka Haavisto till Yle i Washington DC.

USA fattade i oktober beslutet att återkalla alla sina trupper från norra Syrien. Det var ett viktigt beslut för USAs president Donald Trump att fatta eftersom reträtt från bland annat Syrien var ett av hans främsta vallöften i den amerikanska valrörelsen 2016.

En fråga som diskuterades på toppmötet var på vilken ort gripna IS-terrorister borde dömas. Det råder delade meningar om den saken.

De europeiska länderna anser att IS-krigarna borde dömas i det område, eller i närheten, där brotten ägt rum. USA i sin tur talar om att de i snabb takt borde skickas hem från dessa områden. Turkiet vill returnera krigarna till deras hemländer, säger Pekka Haavisto till Yle.

Han får medhåll av Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Det är flera länder som tycker att vi borde ta hem de olika medborgarna, men det anser inte vi. De kommer inte att få någon konsulär hjälp från Sverige eftersom att de åkt trots avrådan, säger Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Hon tillägger.

Vi menar att de borde dömas där brottet begåtts.

USAs utrikesminister Mike Pompeo vill däremot att IS-terroristerna skickas tillbaka till sina hemländer. Sverige har varit en av de allra största europeiska exportörerna av IS-terrorister till krigets Syrien och Irak – medan Finland inte alls har samma problem.

Koalitionens medlemmar måste ta tillbaka de tusentals utländska terroriststridande i förvar och utkräva ansvar för de grymheter de har begått, sa Pompeo enligt Expressen.

Ett problem för utrikesministrarna att lösa är de omkring 250 IS-terrorister som Turkiet meddelat att man kommer skicka tillbaka till sina respektive hemländer – dessutom har Turkiet tillfångatagit över tusen IS-terrorister. Inga finländska medborgare ska ha gripits – men det är oklart om några IS-terrorister med svenskt medborgarskap har gripits av turkarna.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar