EU-kommissionen godkänner Italiens budget

Av | 19 december, 2018

I sista stund meddelar EU-kommissionen att man godkänner den italienska regeringens omarbetade budget för nästa år. Nu slipper EU-topparna i Bryssel hantera politiskt kaos inför EU-valet i maj – samtidigt som Italien undviker flera miljarder euro i böter.

newsgram | Nynäshamn 19 december 2018

Efter flera månaders hårda förhandlingar ger EU-kommissionen slutligen grönt ljus till Italiens budget för 2019. Därmed undviker man att en så kallad underskottsprocedur inleds mot Italien, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Den italienska regeringen har tummat på vallöften inom välfärdsområdet och pensioner i utbyte mot att få budgeten godkänd av EU-kommissionen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte tillsammans med Luigi Di Maio, mitten, och Matteo Salvini, t.h. Foto: AFP

 

Från EUs sida ser man inte längre någon anledning till att man ska verkställa några repressalier mot Italien.

Jag ska vara tydlig, lösningen är inte idealisk men den gör att vi undviker att åtgärder sätts igång i det här skedet mot allt för stora underskott, sa Valdis Dombrovskis, EU-kommissionens vice ordförande och ansvarig för eurosamarbetet, på en pressträff i Bryssel på onsdagen.

EU-kommissionen och den italienska regeringen möttes halvvägs för att låsa upp förhandlingspositionerna om den italienska budgeten. Italiens regering drar ner på några satsningar – medan EU-kommissionen blundar för att Italien inte kommer göra något åt de strukturella underskotten nästa år.

 

Enligt den omarbetade budgeten skulle underskottet minska från 2,4 procent till cirka 2,04 procent – samtidigt skriver Italien ned tillväxtprognosen från 1,5 procent till 1 procent, uppger svenska Yle. Nu behöver EU-kommissionen inte längre inleda en process som verkställs mot medlemsstater som har allt för stora underskott. I Italiens fall riskerade man flera miljarder euro i böter.

 

Italien är det mest skuldsatta landet i Europa efter Grekland med en statsskuld på ungefär 130 procent av BNP. Men Italiens ekonomi är större än den grekiska, och utgör därför ett större hot mot de globala finansiella systemen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar