Ryssland: Israeliska stridsflygplan använde civila plan som ”mänskliga sköldar”

Av | 28 december, 2018

Ryssland anklagar Israel för att ha använt två civila passagerarflygplan som ”mänskliga sköldar” under juldagens israeliska bombningar mot mål inne i Syrien. Israel har ännu inte bemött de ryska anklagelserna.

newsgram | Nynäshamn 28 december 2018

På juldagen avbröts julfirandet i Syrien av att sex israeliska stridsflygplan bombade mål inne i Syrien från det libanesiska luftrummet. Enligt uppgifter i israelisk media ska Israel ha angripit bland annat en iransk bas i de västra delarna av Damaskus. Uppgifter som tillbakavisas av det syriska försvarsdepartementet. I själva verket ska Israel ha bombat en syrisk ammunitionsdepå. Tre syriska soldater skadades i angreppet.

På juldagen bombade det israeliska flygvapnet mål inne i Syrien. Foto: Getty

 

En talesman på det ryska försvarsdepartementet anklagar nu det israeliska flygvapnet – Israeli Air Force (IAF) – för att ha utsatt passagerarna i två civila flygplan för fara när planen var på väg mot Beirut och Damaskus, uppger South Front. Händelsen kunde ha slutat i en katastrof.

Provokativa handlingar av det israeliska luftvapnet hotade två civila flygplan när sex av deras F-16 utförde luftangrepp mot Syrien från det libanesiska luftrummet, sa Igor Konashenkov, talesman på det ryska försvarsdepartementet, på en presskonferens i onsdags enligt RT.

Syriskt luftvärn kunde inte slå tillbaka med full kraft mot den israeliska attacken, eftersom passagerarflygplanen var i vägen. Flygledarna på flygplatsen i Damaskus tvingades i sin tur omdirigera ett av de civila flygplanen till den ryska flygbasen Khmeimim. Detta för att planet skulle undkomma det israeliska missilregnet.

Vi är väldigt bekymrade över attackerna och hur de gjordes. Det här är en grov kränkning av Syriens suveränitet.

Rysslands utrikesdepartement – Pressmeddelande 26 december 2018

 

På sistone har Israel agerat allt mer panikartat. Det kan bero på att USAs president Donald Trump för drygt en vecka sedan meddelade att han tänkte ta hem amerikanska trupper från Mellanöstern. I och med detta uppfyller Trump vallöftet från 2016 att amerikanska soldater inte ska kriga åt andra länder.

Vi har kämpat länge i Syrien. Jag har varit president i nästan två år. Vi har trappat upp kriget mot ISIS. Vi har vunnit mot ISIS. Vi har besegrat dem. Vi har tillintetgjort dem. Vi har tagit tillbaka landet. Nu är det dags för våra trupper att komma hem, säger president Donald Trump.

Han fortsätter.

Våra pojkar, våra unga kvinnor, våra män. Alla soldater kommer tillbaka. De kommer hem nu. Vi vann! Det är så här vi vill att det ska vara. Det är så som de vill ha det, avrundar president Donald Trump sitt tal och gör en symbolisk gest mot himlen.

 

I och med de senaste händelserna ser det ut som att Israel är på väg att bli allt mer isolerat i Mellanöstern. Saudiarabien har redan deklarerat att man vill bidra till finansieringen av återuppbyggnaden av Syrien. Irak har fått ett shiadominerat styre – vilket har förbättrat relationen med grannlandet Iran. Syrien är på väg att återta kontrollen över den kurdiska delen i de nordöstra delarna av landet. Flera länder tänker återöppna sina ambassader i Damaskus.

Plötsligt är situationen i Mellanöstern på väg att normaliseras.

 

Med tanke på alla framsteg i Syrien, framstår Israels handlingar som onödiga provokationer som upprör omvärlden. För förutom missilbeskjutningarna mot mål inne i Syrien, har Israel utfört räder mot Gazaremsan. Dessutom har Israel i dagarna godkänt byggandet av 1 451 illegala bosättningar på den ockuperade Västbanken.

 

Israel har tagit på sig ansvaret för bombningarna mot mål i Syrien på juldagen. En israelisk talesman för underrättelsetjänsten uppger att de israeliska stridsflygplanen ska ha bombat iranska baser som förser den militanta grenen av den shiamuslimska organisationen Hizbollah med vapen.

I nuläget har Israel inte bemött de ryska anklagelserna om att det israeliska flygvapnet utnyttjade civila plan som ”mänskliga sköldar” som försvar mot syriskt luftvärn.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar