Eurovision Song Contest: Tävlingsledningen skrotar planerna på fullsatt arena

Av | 3 februari, 2021

Musiktävlingen Eurovision Song Contest kommer äga rum som planerat i maj – däremot kommer artisterna inte få framföra sina tävlingsbidrag inför fullsatt arena i Rotterdam. I värsta fall kan det sluta med att de tävlande tvingas uppträda ”live on tape” på hemmaplan utan någon publik alls.

newsgram | Nynäshamn den 3 februari 2021

| SCHLAGERMUSIK | I sista stund flyttades förra årets upplaga av sångtävlingen Eurovision Song Contest i Rotterdam fram i tiden på grund av hårdare coronarestriktioner som förhindrade större folksamlingar. Från början var det tänkt att 41 artister skulle resa till Rotterdam i maj och uppträda som vanligt inför fullsatt arena – men all hysteri som omgärdar coronakrisen över hela världen har vänt upp-och-ner på precis allting. Även musikfesten Eurovision Song Contest.

Förberedelserna pågår för fullt inför årets upplaga av Eurovision Song Contests 2021 i Rotterdam. Skärmbild: European Broadcasting Union (EBU)

Arrangören Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) har tillsammans med värdlandet Nederländerna arbetat med fyra scenarion för att tävlingen ska kunna äga rum som planerat. De meddelade på onsdagen att man skrotar scenario 1 där tävlingen skulle ha hållits inför en fullsatt arena.

Eurovision Song Contest kommer definitivt återkomma i maj trots pandemin, men under rådande omständigheter, är det tyvärr omöjligt att hålla evenemanget på det sätt som vi är vana vid, säger Martin Österdahl, verkställande chef för Eurovision song contest i ett pressmeddelande.

Tävlingsledningen kommer nu att fokusera på scenario B som innebär ett mindre evenemang med artisterna på plats i Rotterdam. Däremot är det i nuläget osäkert om de tävlande kommer uppträda inför reducerad eller ingen publik alls.

Säkerheten, hälsan och säkerheten för alla deltagare vid Eurovision Song Contest, från arbetare till artisterna, är vår högsta prioritet. Vi följder den internationella utvecklingen noga och fortsätter att utforska och planera för de tre reviderade scenarier som tillkännagavs i höstas, säger Martin Österdahl.

Scenario C innebär att artisterna inte reser till Rotterdam utan uppträder ”live on tape” med liten eller ingen publik alls – medan scenario D innebär att alla artister uppträder ”live on tape” hemma utan någon publik på plats.

Tävlingsledningen kommer meddela inom ett par veckors tid hur man tänker gå tillväga för att hålla i årets upplaga av sångtävlingen som blir den 65:e i ordningen. Eurovision Song Contest inleds tisdagen 18 maj och finalen hålls lördagen 22 maj på Ahoy arena i Rotterdam.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar