Inger Støjberg lämnar Venstre

Av | 4 februari, 2021

Danmarks tidigare invandringsminister Inger Støjberg lämnar Venstre, men stannar kvar som lösgängare i Folketinget. Beskedet kommer någon dag efter Folketingets beslut att resa riksrättsåtal mot henne. Støjberg tänker nu bli en värderingskrigare som står upp för danska värderingar – detta för att kunna påverka hur Danmark ska se ut i framtiden.

newsgram | Nynäshamn den 4 februari 2021

| KULTURKRIGET | Danmarks tidigare invandringsminister Inger Støjberg lämnar Venstre men stannar kvar som ledamot i Folketinget. I tisdags beslutade en majoritet av ledamöterna i Folketinget att resa riksrättsåtal mot den tidigare ministern. I en intervju med lokaltidningen Skive Folkeblad på torsdagen förklarar Støjberg att värderingspolitik är fullständigt avgörande för hur Danmark ska se ut i framtiden. Och som lösgängare kan hon vara värderingskrigare ”utan filter” i den politiska världen.

Det är oändligt tungt för mig, men det kan inte bli på något annat sätt. I den period jag befinner mig i nu, är lösgängare det bästa sättet, för att jag ska kunna fortsätta att kämpa för de värderingar jag står för, säger Inger Støjberg till Skive Folkeblad.

Inger Støjberg. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Hon erkänner att orsaken till att hon lämnar partiet beror på att hon inte känner sig hemmastadd i det Venstre som partiledaren Jakob Ellemann-Jensen och den övriga Venstre-ledningen på Christiansborg står för. Støjberg säger att Venstres ledning med Jakob Ellemann i spetsen i hög fart är på väg bort från de värderingar som hon alltid kämpat för, och som hon menar att Venstre har stått för tills nu. Dessutom kritiserar hon Venstres ledning för att blunda för några av de problem som Danmark står inför.

Vi är i början av en invandringsvåg. Och denna insikt saknar Venstres ledning. Om Venstre på nytt ska bli ett stort parti och på nytt ha statsministerposten, kräver det en stram och trovärdig invandringspolitik. Jag tror inte längre att vi kommer nå dit med Jakob Ellemann-Jensen som ordförande. Jag tror inte att han blir statsminister, säger Inger Støjberg.

Hennes avhopp från partipolitiken illustrerar gapet mellan Venstres ledning på Christiansborg i Köpenhamn och partimedlemmarna lokalt runtom i landet. Hon hade helst velat stanna kvar som partimedlem lokalt i Skive-kretsen i mellersta Jylland. Men det är inte möjligt. Støjberg menar att Venstre har svikit i relationen mellan land och stad i Danmark.

Förbindelselinjerna har lugnt och stilla blivit svagare mellan det som man skulle kunna kalla produktions-Danmark i Jylland och sedan några av de stora städerna. Jag tycker faktiskt att det är viktigt med en stark huvudstad, men Köpenhamn kommer snart ta allt för mycket plats, säger Inger Støjberg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar