Inger Støjberg ställs inför riksrätt

Av | 2 februari, 2021

Danmarks tidigare invandringsminister Inger Støjberg kommer ställas inför riksrätt. Hon gav en instruktion i 2016 om att skilja asylsökande par åt, där ena partnern var minderårig. I efterhand har det visat sig att Støjbergs instruktion inte följde regelverket till punkt och pricka.

newsgram | Nynäshamn den 2 februari 2021

| MÅNGKULTURENS INBYGGDA VÄRDERINGSKONFLIKTER | Folketingsledamoten och den tidigare invandringsministern Inger Støjberg, Venstre, ska ställas inför riksrätt, rapporterar DR. Det beslutet fattade folketinget på tisdagen med röstsiffrorna 141 för medan 30 folketingsledamöter röstade emot att resa ett riksrättsåtal mot Inger Støjberg. Hon var fåordig när hon lämnade folketingssalen.

Jag har inga fler kommentarer i dag, sa hon till DR Nyheder efteråt.

Riksrättsåtalet rör sig om en instruktion som Inger Støjberg gav 2016 om att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig. Strax före jul publicerade instruktionskommittén en delrapport där man kom fram till att Støjbergs instruktion inte var i enlighet med regelverket.

Inger Støjberg. Foto: Emil Langvad, TT

Under tisdagens debatt sa Støjberg att hon inte beordrat någon att begå något olagligt. Tidigare har hon lyft fram i intervjuer att hon velat skydda minderåriga flickor på danska flyktingboenden. Dessutom har hon sagt att fel har begåtts i frågan, men tycker fortfarande att hon agerade rätt.

Jag har kämpat för att skydda de här flickorna. När jag blickar bakåt i tiden fanns det ett stort tryck för att undvika barnbrudar i danska flyktingboenden, säger Inger Støjberg enligt Aftonbladet.

Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen (före detta Venstre, men numera politisk vilde, reds. anm.) försvarade Inger Støjberg i den timslånga debatten i folketingssalen.

Man reser inte ett riksrättsåtal för att undersöka om det går att straffa. Man väcker åtal om man känner sig övertygad om att det kan leda till en fällande dom, sa han.

Barnbrudar har blivit en infekterad fråga i dansk politik. I grund och botten är det en värderingsfråga som ställer saker och ting på dess spets: ”Ska danska värderingar råda i Danmark eller kan utländska diasporors värderingar trumfa danska?” En fråga som Inger Støjberg själv verkar ha tagit ställning i. För under debatten sa hon att frågan handlar om att danska värderingar ska gälla i Danmark och att de som röstar ja till riksrätt sviker dessa värderingar. Enligt henne är riksrättsåtalet den ultimata misstroendeförklaringen och passade på att tacka för ett massivt stöd som hon fått från danskarna.

Ni anar helt enkelt inte hur mycket det här har berört mig. Tusen, tusen tack, sa Inger Støjberg från talarstolen.

Folketingets talman Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraterne, kommer nu överlämna målet till Rigsrettens ordförande, högsta domstolens president Thomas Rørdam. När instruktionskommissionen är klar med sin utredning kommer Rigsretten ta ställning i målet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar