Svenska klassiker: ”Min soldat” – Ulla Billquist

Av | 28 augusti, 2018

Mitt under brinnande krig spelade sångerskan Ulla Billquist in låten ”Min soldat” – en hyllning till alla svenska män som med vapen i handen var redo att försvara Sverige mot fienden. I det privata var det kvinnor som fångade sångerskans intresse – än i dag spekuleras det i vem som kan ha legat bredvid Ulla Billquist den dagen hon tog sitt liv.

newsgram | Nynäshamn 28 augusti 2018

Tiderna förändras. När den skånska schlagerstjärnan Ulla Billquist spelade in låten ”Min soldat” år 1940 stod stora delar av Europa redan i brand. Nere på kontinenten utspelade sig det andra världskriget. Här hemma tog svenska män på sig stridsmundering. De begav sig ut i fält med ett vapen i handen, och med livet som insats var dom beredda att försvara Sveriges långa gränser mot inkräktare.

I en annan tid för inte så värst länge sedan brydde sig svenska politiker allra mest om sitt eget folk; svenskarna. De förstod att det var klokast att hålla hemskheter och krig långt bort från Sverige. En hel familj är nämligen bättre än en trasig familj med en ensam kvinna lämnad kvar med faderslösa barn att ta hand om.

Sångerskan Ulla Billquist växte upp i Eslöv – hennes största skivsuccé var ”Min soldat”. Foto: Pressbild

Under 1930- och 1940-talen var Ulla Billquist (red. 1907-1946) en av Sveriges mest populära artister. Hon reste på turnéer och spelade in grammofonskivor. Hennes liv fick ett tragiskt slut. Ingen vet riktigt vad som fick Ulla Billquist att ta sitt liv. Hon lämnade aldrig något avskedsbrev efter sig. Men olycklig kärlek – ett ständigt smygande med kärlekspartners – tros vara orsaken till att hon inte längre orkade leva.

Lyssnar man till texten till ”Min soldat” och sättet som Ulla Billquist ger liv till orden är det lätt att förledas till att tro att hon sjunger om mannen i hennes liv. Männen beundrade henne. Men schlagersångerskan levde ett dubbelliv. Hon var lesbisk och hade varit gift tre gånger och hade en dotter. På den här tiden var homosexualitet kriminellt i Sverige.

I smyg tvingades sångerskan ha affärer vid sidan av med andra kvinnor. Hon hade en nära relation med den berömda sångerskan Zarah Leander. Ingen vet om den var av amorös karaktär. Men kvällen innan Ulla Billquist tog sitt liv var hon på samma tillställning som Zarah Leander skriver veckotidningen Året runt. Den kvällen valde Zarah Leander att tillbringa natten med en man – någonting som sårade Ulla Billquist djupt.

Förkrossad rusade hon hemåt.

Den 6 juli 1946 tog Ulla Billquist livet av sig hemma i lägenheten i centrala Stockholm. På förmiddagen klockan 10.30 ringde hon till sin bästa väninna Brita Conradsson och förklarade ”att hon inte orkar längre.” Två dygn senare kom polisen till bostaden. Inne i fyrarummaren kändes gaslukt från köket. I köket låg Ulla Billquist raklång på rygg med en kudde under huvudet. Endast 38 år gammal gick hon bort.

Enligt väninnan Brita Conradsson låg en kudde till på köksgolvet. Någon annan hade haft huvudet på kudden bredvid sångerskan skriver Minnenas Journal. För att ta reda på vem som hade varit där började Brita Conradsson ringa runt i bekantskapskretsen. Till sist fann hon ut att bredvid Ulla Billquist hade någon annan legat hand i hand, med huvudet på den andra kudden medan gasen strömmade ut. Någon som ångrade sig och smet därifrån.

Det enda jag kan säga är att det var en mycket mer berömd person än Ulla. Men jag har lovat att inte avslöja vem det var, och det förtroendet kommer jag inte att svika. Det får gå i graven med mig, sa Brita Conradsson i en intervju.

För fyra år sedan – 2014 – dog Brita Conradsson 101 år gammal. Hon berättade aldrig för någon vem som legat bredvid Ulla Billquist i köket.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar