EXTRA: Julian Assange rapporteras ha fått medborgarskap i Ecuador

Av | 10 januari, 2018

Motstridiga uppgifter omgärdar den australienske visselblåsaren Julian Assange som befinner sig i ofrivillig husarrest på Ecuadors ambassad i London sedan flera års tid. Under gårdagen spreds rykten om att Julian Assange hotades med att kastas ut från Ecuadors ambassad i London – i dag uppges WikiLeaks grundare ha fått ecuadorianskt medborgarskap redan 21 december förra året.

[NewsGram – Nynäshamn 10 januari 2018]

WikiLeaks grundare Julian Assange, 46 år, uppges ha beviljats medborgarskap i Ecuador rapporterar den brittiska tabloiden Daily Mail. Under onsdagen lade den berömde visselblåsaren från Australien upp en kryptisk bild på sitt Twitterkonto – på bilden är han iklädd en fotbollströja i den ecuadorianska flaggans färger gult, blått och rött.

Enligt uppgifter i det sydamerikanska landets media utfärdades Julian Assanges ID redan 21 december förra året. Trovärdiga källor uppger för tidningen El Universo att Julian Assange har fått ID-nummeret 1729926483 – en ID-kontroll på regeringens webbplats visar att det faktiskt är registrerat på Julian Paul Assange skriver den ryska nyhetsjätten RT.

Sedan årsskiftet har det spekulerats i sociala medier om vad Julian Assange egentligen menade när han publicerade en tweet med låten ”Paper Planes” med den brittiska rapartisten M.I.A. – tweeten innehöll musikvideon och en kod med 60 tecken. Andra raden till låtens text låter så här: ”If you catch me at the border I got visas in my name…”. När datorsystemet bröt samman på internationella flygplatser i USA 1 januari kopplade många ihop Julian Assanges tweet med att någon befann sig på resa mot utlandet.

Julian Assange grundade visselblåsarorganisationen WikiLeaks år 2006 – men det var först år 2010 som organisationen hamnade i blåsväder. Detta efter att man hade publicerat över 90.000 läckta Nato-dokument som rör USAs krigsföring i Afghanistan och Irak. När Julian Assange befann sig på besök i Sverige sensommaren 2010 för att presentera WikiLeaks allra senaste offentliggjorda läckor så anmäldes han för våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor.

Ifall uppgifterna stämmer om att Julian Assange har beviljats medborgarskap i Ecuador är detta ännu ett stort nederlag för den svenska åklagaren Marianne Ny. I maj förra året tvingades hon släppa den internationella arresteringsorder på Julian Assange – vilket är anledningen till att han har befunnit sig i ofrivillig husarrest på Ecuadors ambassad i London sedan hösten 2012. I de amerikanska chattforumen 4chan och 8chan har Q ANON spridit uppgifter om att Julian Assange skulle kunna få en fristad i Schweiz inom kort.

Uppdatering:

UDs presstjänst hänvisar eventuella frågor om Julian Assanges beviljade medborgarskap i Ecuador och åklagare Marianne Nys utredning mot WikiLeaks grundare till justitiedepartementet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar