Svenska klassiker: “Hon har blommor i sitt hår” – Anders Glenmark

Av | 14 januari, 2018

Hitmakaren Anders Glenmark slog genom tidigt på 1970-talet – men det var samarbetet med Orup som fick honom att bli älskad av det svenska folket. Under några år på tidigt 1990-tal abonnerade Anders Glenmark på topplaceringarna på hitlistorna i Sverige.

[NewsGram – Nynäshamn 14 januari 2018]

Tomelillasonen Anders Glenmark har varit en institution i svenskt musikliv sedan tidigt 1970-tal. Han låg på svensktoppen redan som 19-åring med debutsingeln ”Någon gång, någonstans”. Några år senare anlitade ABBA honom som gitarrist på ”Dancing Queen” och ”Fernando”. Ett inhopp som upprepades när Benny Andersson och Björn Ulvaeus jobbade med musikalen Chess där Anders Glenmark och systern Karin Glenmark fick vara med och sjunga. Det gick så pass bra att de inledde ett samarbete med ABBA-stjärnorna i det gemensamma projektet Gemini – där det var meningen att det musikaliska syskonparet från Österlen skulle bli internationella stjärnor. Nu blev det inte så. Det dröjde till 1990 innan Anders Glenmark fick sitt stora genombrott hos det svenska folket. Detta med svensktoppsettan ”Hon har blommor i sitt hår”. I mitt tycke ett mästerverk.

Här har vi en dansant och ettrig låt som andas Orup i varenda liten pop-molekyl. Inte så konstigt med tanke på att Anders Glenmark och Orup hamnat på andra plats i Melodifestivalen med bidraget ”Upp över mina öron” året innan. När jag lyssnar på ”Hon har blommor i sitt hår” känns den som en fortsättning på det musikaliska samarbetet med Orup. Låten svänger fram och tillbaka för att avslutas lika abrupt som den började. Varje litet ord verkar ha vägts på en guldvåg för att passa ihop med melodin. Skrev jag mästerverk förut?

För ett gott betyg på en låt är nämligen när andra artister gör sina egna tolkningar. När bandet Östen med Resten bjöd in dansbandsstjärnorna Lotta Engberg, Paula Pennsäter och Fredrik Swahn till en stunds musikalisk underhållning i TV, så drog de ned tempot på låten. Resultatet blev en högst personlig tolkning till tonerna av countrymusik. Ett passande val med tanke på att Anders Glenmarks allra folkkäraste låt är ”När vi gräver guld i USA” från 1994 – ihop med Orup och Niklas Strömstedt som tillsammans bildade trion GES.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar